Новогодишният Гала концерт на Софийската опера и балет, дългоочакван от  почитателите на оперното и балетното изкуство
21 дек 2015

Новогодишният Гала концерт на Софийската опера и балет, дългоочакван от почитателите на оперното и балетното изкуство

Новогодишният Гала концерт на Софийската опера и балет е дългоочакван от почитателите на оперното и балетното изкуство. За броени дни бяха изкупени билетите за 31 декември, когато в Новогодишната нощ артисти, граждани и гости на столицата ще посрещнат приближаването на нежния звън от чашите с шампанско и ще си обещаят през новата 2016 г. да бъдат най-щастливите хора на света. И те ще успеят, защото изкуството на първия ни оперен театър ще бъде с тях през цялата година – с нови оперни и балетни постановки, с концерти, с представления за деца и с прочутите концерти за бебоци, които са запазена марка на театъра.

В последните години оперните театри на България преживяват  кризисни моменти. Софийската опера като национален театър с международно значение разкри, че въпреки кризата категорично показва най-интересния и разнообразен репертоар и e в динамичен творчески подем. 

За преодоляване на трудностите  първата ни оперна трупа работи упорито, мащабно и със замах. Тя умело  обогатява репертоара с непоставяни досега автори и творби - не само на своята сцена с най-лиричните и вглъбаващи постановки до  внушителни суперпродукции на открито в столицата, в Парка на Военната академия, пред катедралния храм „Св.Алекандър Невски”, но осъществява за първи път гастроли на далечни сцени в Бразилия и Япония, реализира  за първи път не само у нас  Вагнеровата тетралогия  „Пръстенът на нибелунга“ в Югоизточна Европа и я представя със сензационен успех не само в България , но и в родината на композитора Германия.

През този сезон Софийската опера направи едно световно турне, което започна с участието на Операта с постановката  на „Тристан и Изолда“ от Рихард Вагнер, на фестивала в Любляна, „Пръстенът на нибелунга“ във Бавария., „Турандот” и „Княз Игор” в Япония, „Пепеляшка“ от Росини в Румъния, балетът „Лешникотрошачката” в Италия.

Уникално беше да се видят, как стотици заклети вагнерианци идваха в България, специално за спектаклите на Софийската опера . Над 4000 почитатели на големия композитор се събраха във фестивалния театър в историческия баварския град Фюсен от цял свят, за да чуят и видят българската постановка на тетралогията на Рихард Вагнер - „Пръстенът на нибелунга“.

Новият голям успех на Операта бе повод световните медии да заговорят за България, за нейното изкуство, за това, че в тази държава на Балканите вече има традиция да се поставят най-трудните шедьоври на немския композитор. Не случайно българската постановка на тетралогията представена във Фюсен беше поздравена предварително и от премиера на Бавария – Хорст Зеехофер:
„Много се радвам, че Софийската национална опера ще представи тази мощна творба в Бавария. Фестивалният театър във Фюсен е добра сцена за това, та нали оттук тръгва една духовна, свързваща линия с творбата на Вагнер – се казва в поздравлението на Хорст Зеехофер.

Софийската опера, изтъква премиерът, подчертава с изпълнението на целия Пръстен в родината на Рихард Вагнер, своите международни претенции и артистичната си класа. Постановката е придала на творбата допълнителни интересни аспекти и е поставила силен акцент в историята на трактовките на Пръстена. Убеден съм, че изпълнението на пълния цикъл на Пръстена ще въодушеви и публиката във Фюсен.
Представянето на цикъла на Пръстена от Софийската национална опера е не само изключително художествено събитие, но и ценен принос към европейското разбирателство под знака на музиката.
Благодаря на всички участници и спонсори за тяхната ангажираност и желая на публиката незабравимо преживяване с Вагнер“, изтъква в заключение Хорст Зеехофер, министър-председател на Бавария.

Кметът на гр. Фюсен – Пол Якоб и българските бизнесмени, които присъстваха  на триумфалния успех на Операта в Бавария  изтъкнаха, че изкуството на Софийската опера  разкрива нови възможности за развитието на културните връзки между Германия и България.

След невероятното преживяване, наречено „Пръстенът на нибелунга“ във Фюсен, Операта продължи своето турне в Япония. Японската публика се среща за шести път с Националната опера на България и я очаква винаги с голямо нетърпение и възторг. В различни градове в страната на изгряващото слънце  се играха  – „Княз Игор“ и „Турандот“.  Артистите, които участваха в тези опери, бяха аплодирани от публиката, а след спектаклите зрителите чакаха на опашки, за да поздравят лично изпълнителите в тях.

Новият сезон на Операта – 2015/2016 започна  по традиция с български творби: с произведението на Маестро Георги Атанасов „Борислав“, посветено на великия войвода на цар Иван Асен II и с балета „Българска токата“ по музика от Васил Казанджиев и Димитър Ненов.
 
Премиерите и на двете нови заглавия бяха посрещнати с огромен интерес от публиката.
 
Традиционният Новогодишен Гала концерт на Софийската опера е дълго очакван подарък за меломаните Не само за постоянните приятели на оперното и балетното изкуство, но и за всички нови почитатели, , които за първи път ще попаднат в зрителната зала. Грандиозната идея за празнични спектакли в програмата „Рождество Христово в Софийската опера” бе нова творческа концепция за предколедно и новогодишно настроение.
 
Програмата на Гала концерта както винаги е наситена с вълнуващи заглавия и имена на солисти, от най-популярните и очаквани имена от чужбина като специални гости : Владимир Стоянов, Цветелина Василева и Кирил Манолов до представяненето на нови гласове за оперната ни сцена в шедьоври на световната оперна и балетна класика.

По традиция концерта започва с филмова ретроспекция на дейността на Операта през изминалата календарна година.
 
Представяме Ви програмата и Ви желаем здраве и успехи през идващата 2016 година!
 
Новогодишен Гала концерт
 
С участието на над 30 солисти, Оркестъра и Балета на Софийската опера.:
 Солистите Габриела Георгиева, Цветана Бандаловска, Цветелина Василева – гост, Силвана Пръвчева, Лилия Кехайова, Антония Иванова, Цвета Христофору, Мартин Илиев, Костадин Андреев, Даниел Острецов, Даниел Дамянов, Хрисимир Дамянов, Цветан Цветков, Красимир Динев, Бисер Георгиев, Владимир Стоянов – гост, Кирил Манолов, Атанас Младенов, Николай Петров, Алек Аведисян, Светозар Рангелов, Димитър Станчев, Ангел Христов, Стоил Георгиев, артистите от балета :Марта Петкояа, Цецо Иванов, Катя Петрова, Никола Хаджитанев, Ваня Касабова, и други.
 
Фрагменти от оперите : „Борислав” – маестро Георги Атанасов; „Орфей и Евридика” – Кристоф Глук; „Адриана Лекуврьор” – Франческо Чилеа; „ Манон Леско” - Джакомо Пучини; „Фалстаф”, „Отело”, „Луиза Милер”, „Атила”, „Трубадур”, Риголето” – Джузепе Верди; „Сватбата на Фигаро” – В.А. Моцарт; „Танхойзер” – Рихард Вагнер, „Фауст” –  Шарл Гуно; „Севилският бръснар” – Джоакино Росини; „Веселите уиндзорки” - Ото Николай
 
Балет солисти: Марта Петкова, Катерина Петрова, Дарина Бедева, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, Росен канев, Трифон Митев, Иванка Касабова, Ирина Желева, Анастасия Неделчева, Георги Аспарухов
 
Фрагменти от балетите: „Лебедово езеро”, „Лешникотрошачката” – П.И.Чайковски; „Джоконда” – Амилкаре Понкиели – фрагмент от операта – танц на часовете; „Дон Кихот”, „Баядерка” – Лудвиг Минкус; „Гаяне” – Арам Хачатурян
Участват още солисти и ансамбъл на балета на Софийската опера
 
Соло тромпети и валдхорни – Г.Фр.Хендел – Музика на водата
Оркестър на Софийската опера и балет
Диригент: Григор Паликаров
режисьор :Пламен Карталов