Проф. Боян Джаков: Аплодирахме едно върхово постижение в българската култура - БНР
05 авг 2015

Проф. Боян Джаков: Аплодирахме едно върхово постижение в българската култура - БНР

Българската оперна школа е признат авторитет и у нас, и в чужбина в интерпретацията на италианска и руска музика. Към това Софийската национална опера прибави през последните сезони ново амплоа с първата постановка на акад. Пламен Карталов на цялата тетралогия "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер по повод 200-годишнината от рождението на гениалния немски композитор през 2013 г.

Вече трета година вагнерианци от цял свят посещават Летния вагнеров фестивал в София, на който се играе българската постановка на тетралогията "Пръстенът на нибелунга".

Все едно че се бях изкатерил на висок планински връх, където въздухът е чист, но бурите са страшни, а залезът е божествен. Вагнер е открил един от върховете на постигнатото от човека, като сред големите композитори той създава една своя оперна драматургия, в която по неповторим начин слива текст и музика, картина, звук и действие. А посланието в тази опера: за кратко време злото може и да спечели, но любовта е по-силна и вечна. Изправени на крака, ние – публиката, аплодирахме едно върхово постижение в българската култура. Нещо ново за нас, защото на световно ниво засега сме имали отделни учени, музиканти, поети. А сега за първи път налице е дело на многоброен колектив от талантливи, добре организирани и всеотдайни българи – с “Пръстена на Нибелунга” на световно ниво. Солистите в “Залеза на боговете”, добре познати или неизвестни досега за мене, със своето пеене и актьорска игра изградиха убедителни образи. А най-убедителният "солист" беше нашият вече истински вагнеров оркестър, сподели слушателят на Българското национално радио проф. д.ф.н. Боян Джаков, който спечели билети за Вагнеровия фестивал в томболата на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм "Каста дива" /неделя, 20-22 часа по програма "Хоризонт"/.



връзка към публикацията и предаването