Проф. Светозар Донев е един от най-изтъкнатите творци на съвременното българско театрално и музикално изкуство.
18 май 2015

Проф. Светозар Донев е един от най-изтъкнатите творци на съвременното българско театрално и музикално изкуство.

Проф. Светозар Донев

Завършва режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и след това специализира в Лондон, Москва и Париж. Професор по актьорско майсторство и оперна режисура в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, Светозар Донев има над 250 постановки на спектакли във всички български оперни театри. С голям успех реализира оперите „Борис Годунов”, „Фалстаф”, „Силата на съдбата”, „Тоска”, „Луд гидия”, „Отвличане от сарая”, „Мария Десислава”, „Хан Крум Ювиги”, „Кармен” и други на сцената на Софийска опера. Има поставени над 80 оперети и мюзикъли в ДМТ „Стефан Македонски”.

Като гост-режисьор и постановчик проф. Донев поставя в Чехия, Испания, Швейцария и Украйна „Така правят всички”, „Лучия ди Ламермур”, „Фаворитката”, „Дон Паскуале”, „Травиата”, „Риголето”, „Сирано дьо Бержерак”.

Проф. Донев е бил член на жури на международни певчески конкурси в София, Маями Бийч, Барселона, Билбао, Памплона, Вервие, Женева и др.

От 1960 до 1978 г. и от 1996 г. до 2009 г. е главен режисьор и директор на ДМТ „Стефан Македонски”. От 1978 до 1981 г. е заместник-генерален директор на ДО „Театър и музика” към Министерство на културата, а от 1981 до 1990 г. проф. Светозар Донев е директор на Софийската опера. Бил е два мандата заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и председател на Творческия фонд.

За изключителни заслуги към българската музикална, театрална и танцова култура проф. Донев е награден с най-високия държавен орден „Стара планина” І-ва степен.