„Ловци на бисери” от Ж. Бизе  - Мисли и мечти на режисьора  проф. Светозар Донев
18 май 2015

„Ловци на бисери” от Ж. Бизе - Мисли и мечти на режисьора проф. Светозар Донев

В първата си постановка на „Ловци на бисери” от Ж. Бизе в Софийската опера през 1980 година бях пленен от екзотиката на сюжета, от невероятно странните отношения между героите, които често дешифрирах като (даже) мимолетни и архаични.

Днес имам съвсем различен поглед и нов прочит на тази опера.

В постановката си сега аз изграждам едно общество на хора, които са избягали от подлостите, предателствата и фалшивия морал. Те са избягали от всичко лошо, което днес ги заобикаля като морал (не влагам политически смисъл). Намерили са един пуст остров в океана и са се събрали и организирали в един колектив с живот близо и в природата. Боготворят слънцето и морето. Имат свой свещен принцип, вярност и любов. Това общество е честно и е враг на лъжата, фалшивия морал и изневярата.

Самата чувственост на хората, техният интелект и темперамент са качества на съвременни герои. Героите на моята нова постановка на „Ловци на бисери” са хора като нас, те мислят и искат да живеят като всички нас, но са избрали именно това бягство от действителността, отишли са на този остров и живеят сред и от природата. Обичат, ревнуват, трудят се като наши съвременници. Защото това са вечните добродетели на човека – трудът, вярата и любовта, верността, взаимното доверие и честността.

Чрез бягство от действителността те искат да осъществят своите мечти!

Ще бъда щастлив, ако работата ми с тези прекрасни членове на колектива на Софийската опера и балет бъде реализирана.

Специално искам да благодаря на академик Пламен Карталов, който ме покани и подаде колегиално ръка, за да поставя „Ловци на бисери”.

проф. Светозар Донев,

режисьор


Проф. Светозар Донев е един от най-изтъкнатите творци на съвременното българско театрално и музикално изкуство.

Завършва режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и след това специализира в Лондон, Москва и Париж. Професор по актьорско майсторство и оперна режисура в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, Светозар Донев има над 250 постановки на спектакли във всички български оперни театри. С голям успех реализира оперите „Борис Годунов”, „Фалстаф”, „Силата на съдбата”, „Тоска”, „Луд гидия”, „Отвличане от сарая”, „Мария Десислава”, „Хан Крум Ювиги”, „Кармен” и други на сцената на Софийска опера. Има поставени над 80 оперети и мюзикъли в ДМТ „Стефан Македонски”.

Като гост-режисьор и постановчик проф. Донев поставя в Чехия, Испания, Швейцария и Украйна „Така правят всички”, „Лучия ди Ламермур”, „Фаворитката”, „Дон Паскуале”, „Травиата”, „Риголето”, „Сирано дьо Бержерак”.

Проф. Донев е бил член на жури на международни певчески конкурси в София, Маями Бийч, Барселона, Билбао, Памплона, Вервие, Женева и др.

От 1960 до 1978 г. и от 1996 г. до 2009 г. е главен режисьор и директор на ДМТ „Стефан Македонски”. От 1978 до 1981 г. е заместник-генерален директор на ДО „Театър и музика” към Министерство на културата, а от 1981 до 1990 г. проф. Светозар Донев е директор на Софийската опера. Бил е два мандата заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и председател на Творческия фонд.

За изключителни заслуги към българската музикална, театрална и танцова култура проф. Донев е награден с най-високия държавен орден „Стара планина” І-ва степен.