ОЧАРОВАТЕЛНО, ЕКЗОТИЧНО ПЪТУВАНЕ  С ОПЕРАТА  „ЛОВЦИ НА БИСЕРИ“ ОТ ЖОРЖ БИЗЕ
08 май 2015

ОЧАРОВАТЕЛНО, ЕКЗОТИЧНО ПЪТУВАНЕ С ОПЕРАТА „ЛОВЦИ НА БИСЕРИ“ ОТ ЖОРЖ БИЗЕ

Ако оперният хит „Кармен“ на френския композитор Жорж Бизе владее не само световните оперни сцени, но е изкушение и за  филмовата индустрия, то  премиерата й е била истински провал за автора й. И не само това. Тя е причина за внезапната кончина на Жорж Бизе.  Едва навършил 37 години,  той получава сърдечен удар.     Неуспешна е и премиерата на „Ловци на бисери“, която Бизе създава,  когато е само на 25 години. Ако в „Кармен“ герои са обикновените хора и на сцената оживяват екстремни човешки страсти, то „Ловци на бисери“ е мелодрама с екзотично очарование. 

Бизе твори във времето, когато митът Вагнер е завладял оперния свят, но и във времето, след Френско-пруската война. Войната повлиява на  изкуството, което вече  търси по-демократичен израз, близък до един народностен дух. В изкуството от това време,  особено във френския театър, има голям  интерес към източните, екзотични сюжети. Младият 24-годишен композитор избира за либретисти двама известни автори – Мишел Каре и Пиер Етиен Кормон. 

Тази екзотична мелодрама се разиграва  на остров Цейлон. Една история за двама приятели от детство, Зурга и Надир, влюбени в едно и също момиче, Лейла. В името на приятелството те си дават клетва, че ще се откажат от любовта си. Надир напуска родния край, става ловец на диви зверове. Зурга е избран от ловците на бисери за техен вожд. Надир внезапно  се завръща. Лейла е избрана за жрица, вижда Надир. Разпалва се отново старата любов. Накратко, след перипетии в този любовен триъгълник побеждава чувството за приятелство между двамата мъже. Зурга се жертва в името на любовта на Надир и Лейла.

Операта „Ловци на бисери“ е вълнуващо музикално изкушение с привкуса на екзотика и запомнящ се мелодичен колорит. Това определя и дългия  живот на творбата на младия френски композитор Жорж Бизе.

Пленяваща с мелодичната красота и поезия е първата ария на Надир и дуетът му със Зурга от първо действие. Арията на Надир е хитов номер за всеки тенор. Тя е предпочитана и на концертния подиум. Голямата ария на Лейла от второ действие е вълнуващо изживяване. Цялата опера е едно интригуващо пътуване в екзотичния източен свят с очарователни музикални номера, колоритни танци, песни.

Софийската опера и балет предлага на своята публика очарователно  пътешествие с „Ловци на бисери“ от Жорж Бизе, с отлични два   състава в постановката на Светозар Донев, с диригенти  Дидие Талпен и Борис Спасов.

Ако искате да се потопите в романтиката на оперния бисер  „Ловци на бисери“ изберете своето изживяване на  една от възможните за вас дати – 28, 29, 30 май 2015 г.

  

Д-р Магдалена Манолова