31 мар 2015

Солисти от Унгария с международна кариера ще пеят в "Тоска" в Софийската опера на 23 април - София, 30 март /Пенка Момчилова, БТА/

Солисти от Унгария с международна кариера ще пеят в "Тоска" от Пучини под режисурата на Пламен Карталов в Софийската опера и балет на 23 април. Мария Темеши - сопран, излиза в ролята на Тоска, а Микеле Калманди - баритон, ще се превъплъти в коварния Скарпия, съобщават от операта. 

Ще участват и известните солисти от Софийската опера Костадин Андреев, Петър Бучков, Антон Радев, Николай Павлов, Александър Георгиев, Ангел Христов, Антония Иванова.

 Мария Темеши е родена през 1957 г. в унгарския град Сегед като Мари Тот. През 1975 г. завършва Музикалната гимназия в Сегед - вокал и пиано. Дипломира се като учител по пиано в родния си град и още като студентка печели специалната награда на Мария Калас от Международния певчески конкурс в Атина.

Тя е една от най-изявените възпитанички на видния педагог Джордж Синко. През 1979-1981 г. учи в Музикалната академия в

Будапеща под ръководството на Кутруч Еве и Андрей Мико. Не закъсняват и първите изключително успешни участия в Театър Капитол в Тулуза. Следват още по-успешните изяви в певческите конкурси в Рио де Жанейро и Филаделфия, забележителните й участия във Ваймар, Залцбург и Байройт, където завършва майсторските класове на Пека Саломон. През 1981 г. певицата прави високо оценен дебют във Вагнеровия "Лоенгрин". От 1997 г.

Мария Темеши съчетава певческата си кариера с преподавателска дейност като ръководител на Катедрата за вокални изследвания на Факултета по музика към Университета в Сегед.

Мария Темеши получава възторжени аплодисменти за ролите на  Тоска, Ортруд (Вагнер - "Лоенгрин"), Елизабет (Вагнер - "Танхойзер"), Костелниека (Яначек - "Йенуфа"), Гертрудис (Еркел - "Банк бан"), Зиглинде (Вагнер - "Валкюра"), Брюнхилде (Вагнер - "Зигфрид" и "Залезът на Боговете"), както и за много роли от съвременната унгарска опера.

Изтъкнатият баритон Микеле Калманди е роден в Румъния. Още на 6-годишна възраст изучава пиано, а по-късно и класическа китара. Започва обучението си по вокално изкуство в Музикалната академия "Г. Дима" в Клуж-Напока.  В Унгария младият певец се усъвършенства при Еужен Сипос - един от най-известните възпитаници на великия италиански баритон Рикардо Страциари. Не след дълго Микеле Калманди е водещ солист на Унгарската държавна опера - Будапеща, където играе всички главни баритонови роли, като проявява особена преданост към Вердиевия репертоар.

Дебютът му е на 24 години в Триест - Италия, като Набуко. Следва забележителна кариера с върхови участия в оперни театри, фестивали, концерти и рецитали в Европа и Латинска Америка.

/ПП/

София, 30 март /Пенка Момчилова, БТА