Йорданка Дерилова към публиката на операта „Турандот” - 18.03.2015
05 яну 2015

Йорданка Дерилова към публиката на операта „Турандот” - 18.03.2015

Турандот : неземно красива, величествена и властна, високомерна и горда, саркастична, ледено студена и наслаждаваща се на цялото си надмощие над мъжете. Музиката също: мистична, нежна и драматична, завладяваща и държаща винаги в напрежение. Всичко това в цялата си хармония ми създава огромно удоволствие да пея и да се превъплъщавам в ролята на Турандот. Още, когато трябваше да направя своя дебют в постановката на Джанфранко де Босио в Австрия на реномираният фестивал в St.Margarethen и под палката на италианския диригент Марко Бохеми, бях уверена и убедена, че тази роля ще бъде моя любима партия, която пея с огромно удоволствие и наслаждение.


Интересно за ролята ми е, че съм я пяла във всичките й съществуващи редакции. В театъра, в който работя (Anhaltisches Theater Dessau) например я правихме почти в пълния вариант на Alfano final, но след това трябваше да пея премиерата на „Турандот” в театъра на Хаген. Там операта се пееше в пълния вариант Alfano Final и ми се наложи в рамките на половин, един час в същия ден да науча липсващата част. Успях да се справя бързо и премиерата мина триумфално.

Лично аз харесвам пълния вариант, музиката е прекрасна и е по-различна. Има много повече пеене, отколкото в традиционната версия, която сме свикнали да слушаме и гледаме. 

Също така правих  постановка в театър Osnabrück по редакцията на Лучано Берио – финал, цялата музика е коренно различна и завършена с тъжно звучащ в тиха динамика финал...Във всеки един театър, в който съм я пяла, се е поставяла различно. Играла съм в класически постановки, а също така и в много модерни. Това винаги ми е било много интересно, тъй като интерпретирам всеки път по коренно различни начини ролята си.

Винаги се радвам, когато получа покана за участие в тази опера и сега съм радостна, че ще мога да се превъплатя в ролята на Турандот на сцената на Софийската опера и балет.

Благодаря на Маестро Пламен Карталов за поканата да влеза в образа на Турандот в едноименната опера, в негова режисура.

С „Турандот” Софийската опера и балет е събрала овациите на милиони зрители в Япония и по света.

Българската публика е изключително емоционална и възнаграждава певеца богато със своята обич. Това го почувствах по време на гастролите си в първия ни оперен театър през 2014 година.

С операта „Турандот” композитор и либретист искат да кажат на публиката, че любовта може да победи всичко. При наличието на тази прекрасна музика на Пучини, още мои думи ще бъдат излишни.

Пожелавам на зрителите да се наслаждават и да изпитат удоволствие, да се потопят в атмосферата на операта „Турандот”, която е велика!