Известният мексикански баритон Карлос Алмагер и италианското мецосопрано Марлене Лихтенберг гостуват на сцената на  Софийската опера и балет в знаменитата опера на Верди "Бал с маски" на 23 октомври от 19.00 часа  - 22 .10.2014 - /Пенка Момчилова/
23 окт 2014

Известният мексикански баритон Карлос Алмагер и италианското мецосопрано Марлене Лихтенберг гостуват на сцената на Софийската опера и балет в знаменитата опера на Верди "Бал с маски" на 23 октомври от 19.00 часа - 22 .10.2014 - /Пенка Момчилова/

Баритонът Карлос Алмагер "се отбива" в Софийската опера за "Бал с маски" на път от Румъния за Мексико


Известният мексикански баритон Карлос Алмагер и италианското мецосопрано Марлене Лихтенберг гостуват на сцената на Софийската опера и балет в знаменитата опера на Верди "Бал с маски" на 23 октомври от 19.00 часа - в партиите на Ренато и Улрика.

Сред солистите са и Костадин Андреев, Радостина Николаева, Ирина Жекова, Антон Радев, Светозар Рангелов, Петър Бучков, Мирослав Андреев, Слави Манов.

Режисьор е акад. Пламен Карталов, диригент - Борис Спасов, според когото утре вечер предстои истински празник.

"Гости от такъв ранг допринасят за високото равнище на спектакъла, заедно с Косьо, Радостина и останалите наши артисти мисля, че ще успеем да направим чудесно представление", отбеляза маестрото на пресконференция днес. 

"Минавам набързо през София, на път от Румъния за Мексико", пошегува се Карлос Алмагер. Той излиза на наша сцена след  "Тоска" и "Набуко" в Тимишоара. След София ще пее в "Риголето" в Мексико. Следват "Аида" в Чили, "Тоска" в Марсилия, "Вилхелм Тел" във Варшава и после "въртележката" продължава, каза певецът.  

"Бал с маски" е третото му участие в спектакъл на Софийската опера и балет - след "Трубадур" и "Набуко". По световните сцени е пял с много именити наши оперни артисти, между които Николай Гяуров, Мариана Пенчева, Калуди Калудов. По думите му българските певци са наистина страхотни. 

Карлос Алмагер намира постановката на "Бал с маски" в София за много интересна, нетрадиционна, в която всичко е премислено, точно "изчислено".

"Трудно е за три дни, вместо за 20, да се постигне мащабът както на драматургията, така и на режисурата, но като професионалисти ще дадем всичко от себе си", каза баритонът.

Марлене Лихтенберг за първи път е в България и е впечатлена от характера на българските гласове. Много харесва хора, който по думите й дава пълно, цялостно звучене. Очарована е от видяното в София, макар да не е имала много време за разходки.

Иска да посети Рилския манастир. Преди години е работила в Чехия  - в Бърно, срещнала се е със съвсем различен за нея език и сега прави асоциации с някои български думи.

На софийска сцена ще бъде втората й изява като Улрика. За първи път е изпълнила партията в Кошице, Словакия, в спектакъл а известния певец Петер Дворски, който прави и постановки. За Марлене Лихтенберг това е бил ценен опит, а тук има ново и много красиво преживяване, включително заради значително по-голямата сцена.

Сега певицата работи в Германия, в театър близо до Берлин. Повечето спектакли са по опери на Вагнер, но има и участия в "Набуко", "Риголето", "Аида", "Кармен" и други. 

      
София, 22 октомври /Пенка Момчилова, БТА/

       /ПП/