Вагнерианци за "Пръстена": Wunderbar! - в-к Труд - 25.07.2014
01 авг 2014

Вагнерианци за "Пръстена": Wunderbar! - в-к Труд - 25.07.2014

















"Wunderbar! Браво!" Това се чуваше в Софийската опера в сряда вечерта след представлението на "Рейнско злато", с което бе открита лятната Вагнерова седмица. В залата бяха стотици вагнерианци (млади и на достолепна възраст, облечени официално) от цял свят, които посещават всяка нова постановка на опера от Вагнер.

Публиката в Операта никога не е била толкова тиха по време на представление. Секунди преди началния акорд в застиналата в очакване зала се чу женски глас, на който от различни страни отговориха "Шт!". А на финала аплаузите бяха за всеки от солистите, за диригента Ерих Вехтер, режисьора Пламен Карталов, музикалния педагог Рихард Тримборн. Най-бурните аплодисменти получиха басът Николай Петров (в ролята на Вотан), Бисер Георгиев, Пламен Папазиков, Силвана Пръвчева и др.

Трупата бе отличена със златна значка и флаг с логото "W" от почетния президент на Международната асоциация на Вагнеровите общества и председател на Вагнеровото общество във Фрайбург Йозеф Линхарт. А зад кулисите мнозина от чуждестранните вагнерианци обявиха, че видяното надминава дори постановките в Байройт.

Сопраното Цветана Бандаловска, тенорът Мартин Илиев и басът Мартин Цонев получиха най-бурни аплодисменти от гостуващите у нас вагнерианци от цял свят след финала на "Валкюра". Втората част от "Пръстенът на нибелунга" бе представена в четвъртък също в Софийската опера.

Бандаловска (в ролята на Зиглинде) бе толкова изненадана от гръмкото "браво" на публиката, че скри лицето си с ръце. Тя и Мартин Илиев (Зигмунд) буквално оставиха без дъх залата със своите дуети. А Цонев (изключително артистичен и гневен Вотан) заслужено бе най-търсен за автограф от чуждестранните меломани. В събота от 16 часа е "Зигфрид", а във вторник от 18 часа - "Залезът на боговете". Какво ли ще кажат след тях вагнерианците от Германия, Австрия, Хоандия, Англия, САЩ, Япония...

ВСИЧКИ

МУЛТИМЕДИЯ

  • Част от солистите и акад. Карталов (в средата) след представлението на "Рейнско злато" в сряда.

  • Мартин Цонев, все още с костюма на бог Вотан, приема поздравления зад кулисите след представлението на "Валкюра" в четвъртък.

  • Йозеф Линхарт показва флага с логото “W”, който вече е притежание на Софийската опера.