ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ - 22.05.2014г.  от 10:00ч.
20 май 2014

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ - 22.05.2014г. от 10:00ч.

Уважаеми Колеги,

Софийската опера и балет Ви кани на пресконференция, посветена на Гала концерта на учениците от майсторския клас на Фиоренца Косото, на 22 май, четвъртък, от 10 часа, във ВИП залата на Операта.

Ще се радваме на присъствието Ви.

Гала концерт на участниците от майсторския клас на Фиоренца Косото

От 19 до 27 май, 2014 г. в Хоровата зала на Софийската опера и балет се  провежда Майсторски клас на една от последните живи легенди в световното оперно изкуство - прочутото мецосопрано Фиоренца Косото.

Гала-концертът на участниците от майсторския клас на Фиоренца Косото ще се състои на сцената на Софийската опера и балет на 29 май 2014 година, от 19 ч. Той ще протече в две части: под диригентската палка на Маестра Николета Конти, в първата част и на Маестро Стефан Линев, във втората.

Фиоренца Косото е италианска оперна певица, считана от мнозина за един от най-великите мецо-сопрани на 20-ти век.

 Родена в Крешентино, провинция Верчели, Италия, Косото учи в Музикалната академия в Торино и завършва като най-добра в класа. След обучение при Мерседес Льопарт прави своя оперен дебют като Сестра Матилде в световната премиера на „Диалози на кармелитките” на Пуленк през 1957 г. в Ла Скала, в Милано. Международният й дебют е на фестивала в Уексфорд през 1958 г., в ролята на Джована Сеймур в „Ана Болейн” на Доницети. Дебютира в Ковънт Гардън през 1959 г. като Нерис в „Медея” на Керубини, с Мария Калас в главната роля. Изпълнението ѝ на главната роля във „Фаворитката” в Ла Скала ѝ създава още по-широка известност и тя прави американския си дебют в същата роля, през 1964 г. в Лирик Опера в Чикаго и като Амнерис в Метрополитън Опера през 1968 година.

Между сезоните 1967-68 и 1988-89 тя дава общо 148 представления в Метрополитън Опера (изключително главни роли). Смятана е за експерт в образите на основните мецосопранови,  контраалтови роли в италианската опера от средата на 19-ти век; например Фаворитката, Амнерис, Азучена, Еболи, Прециосила, Мадалена, Улрика и Лаура. Тя също изпълнява Кармен, Моцартовия Керубино, Урбан в  „Хугеноти” от Майербер, Ромео на Белини и Марфа в „Хованщина”.

Косото продължава да пее и отпразнува 70-тия си рожден ден с изпълнение на Сестра Анджелика в Кралския театър в Лиеж, Белгия .