Световна премиера на операта "Св.Св. Кирил и Методий" от Живка Клинкова в Софийската опера
14 фев 2021в-к. "24 часа"

Световна премиера на операта "Св.Св. Кирил и Методий" от Живка Клинкова в Софийската опера

Преди повече от четири десетилетия, на 31 декември 1980 г. Светият отец Йоан Павел II провъзгласи солунските братя свети Кирил и свети Методий за съпокровители на Европа, заедно със свети Бенедикт. Този жест на Римската църква и самият папа е показателен, че Европа е една прегръдка от две ръце и две сърца, от Изтока и от Запада. И в тази прегръдка са ценностите на Европа.

В своята енциклика папа Йоан Павел II обявява българските и общославянски просветители Кирил и Мeтодий за духовен мост между източната и западната християнска традиция, изтъква техния решителен принос за изграждането на Европа не само в рамките на религиозното и християнско общение, но и за гражданското им и културно единение.

Делото на Светите братя е спасено от българската държава, ръководена от светия цар Борис–Михаил Покръстител, който предоставя на учениците на Кирил и Методий поле за дейност и със сътворената кирилица от тях да понесе християнството надалеч.

Операта "Св. Св. Кирил и Методий" от българската композиторка Живка Клинкова е поклон пред светите братя. Изпълнена е през 1981 г. концертно в Полша пред светия отец Йоан Павел II. Той отличава произведението със специална грамота.

С поставянето на тази незаслужено забравена творба на своята сцена Софийската опера дава важен знак за значението на апостолската мисия на Светите братя за България, за останалия славянски свят и културата на Европа. С първата си сценична версия на режисьора Пламен Карталов произведението е световна премиера. Тя съвпада с 40 годишнината от провъзгласяване на Светите братя за съпокровители на Европа. Датата 14 февруари е и денят на Успението на Константин–Кирил Философ, тачен от християнската църква от векове.

Операта СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ oт Живка Клинкова е яление в българското оперно творчество, посветено на делото на солунските свети апостоли. Либретото е на авторката по стихове на Венко Марковски от поемата му "Предания заветни".

С тази българска творба се продължава традицията на националния ни оперен театър да поставя произведения, някои от тях забравени, но възкръсвали на сцената на Софийската опера за нов живот. С принос към една устойчива репертоарна тенденция са емблематични перли от българската оперна драматургия като оперите на Маестро Георги Атанасов, поставени в последните години , БОРИСЛАВ, КОСАРА и АЛЦЕК, ЦАР КАЛОЯН от Панчо Владигеров, ЗАХАРИЙ ЗОГРАФ от Марин Големинов и ЯНИНИТЕ ДЕВЕТ БРАТЯ от Любомир Пипков, представена от Софийската опера на сцената на Болшой театър през 2018 г.

В първата постановка на операта "Св. Св. Кирил и Методий" участват първите сили на националния оперен театър. В главните роли на Константин Кирил и брат му Методий ще се превъплатят съответно Бисер Георгиев и Атанас Младенов. Сред станалите многобройни исторически действащи лица са солистите Ангел Христов, Стефан Владимиров, Красимир Динев, Иванка Нинова, Гергана Русекова, Даниел Острцов, Петър Бучков и др. Диригент е Игор Богданов. Художник Свен Йонке. Диригент на хора Виолета Димитрова, музикална подготовка Агнес Данкова и Йоланта Смолянова. Консултант проф. Пламен Павлов.

Премиерните спектакли ще бъде представени през месец юли т.г. на римския площад в киноцентър "Бояна".

https://www.24chasa.bg/amp/9514779