ВЕНЦЕСЛАВ АНАСТАСОВ

Роден в Русе, Венцеслав Анастасов е трето поколение на една от най-известните оперни фамилии в България. Започва съвсем млад да изучава пиано и класическа китара, след което учи пеене при Георги Делиганев. През 1990 постъпва в музикалната академия в София.

Международната кариера на Венцеслав Анастасов започва  през 2007 г.  в Палау де лас артс – Валенсия. Там той дебютира с ролята на Ескамилио в постановка на Карлос Саура и под диригентството на маестро Лорин Маазел. В същия театър по-късно дебютира и като маркиз Поза отново с маестро Маазел. Участва в „Турандот” (2008) с маестро Зубин Мета и в „Годеж в Манастира” (2008) заедно със солисти от Болшой театър. Заедно с Пласидо Доминго участва в продукцията на Метрополитан Опера „Ифигения в Таврида” (2009).

През 2008 дебютира на фестивала в Солотурн - Швейцария с ролята на Марсел в „Бохеми”.

2009 дебютира Риголето на сцената на Софийска опера.  Същата година участва в суперпродукция с Риголето на фестивала в Сан Маргаретен.

Същата година дебютира в Италия в Театро Массимо в Палермо с ролята на Паоло Албиани в „Симон Боканегра” заедно с Феручо Фурланетто.

През 2010 на откриването на Гуанджоу Опера Хаус  - Китай пее в Турандот с маестро Маазел.

Дебютира с голям успех в Театро Реджо - Парма с ролята на Ецио.

2011 отново във Валенсия пее в „Борис Годунов” с режисьор Андрей Кончаловски.

През 2012 дебютира Барнаба в Театро Политеамагреко – Лече с Джована Казола и Роберто Скандюци.

2013 Дебютира в Театро Сан Карло в Неапол в постановка на „Риголето” заедно с Дмитрий Хворостовски.

Дебютира в Театро Верди в Триест като Ецио заедно с Орлин Анастасов в ролята на Атила. На фестивала в Солотурн пее Амонасро с Мишел Крайдер и Ренато от „Бал с Маски”.

През 2014 дебют на вагнерова роля – Фридрих от „Забрана за любов“ в Театро Верди - Триест

Новини и събития