ДАМАТА С КАМЕЛИИТЕ - Балет по музика на Джузепе Верди - Сергей Онсов

22.06.2018 20:30

Участват: Катерина Петрова, Цецо Иванов /за първи път в ролята на Арманд Дювал/, Кирил Иванов, Трифон Митев, Теодор Воденичаров, Еленко Иванов, Вяра Иванчева /за първи път в ролята на Нишет/, Никола Арнаудов, Шарлот Берар, Венера Христова, Лора Бошнакова, Анелия Цолова, Памела Пандова, Александра Дрангажова, София Цуцакова, Георги Банчев, Иван Георгиев, Даниел Обрешков, Румен Бонев, Иван Шопов, Калина Калчева
/Спектакълът се играе с музика от запис/
Голяма сцена Вход: ул. „Врабча” № 1. Времетраене 2:10
Антракти 1
01.07.2018 20:00

Участват: Катерина Петрова, Цецо Иванов, Кирил Иванов, Трифон Митев, Теодор Воденичаров, Еленко Иванов, Вяра Иванчева, Никола Арнаудов, Шарлот Берар, Венера Христова, Лора Бошнакова, Анелия Цолова, Памела Пандова, Александра Дрангажова, София Цуцакова, Георги Банчев, Иван Георгиев, Даниел Обрешков, Румен Бонев, Иван Шопов, Калина Калчева
/Спектакълът се играе с музика от запис/
Парк на военната академия Г. С. РАКОВСКИ“ Времетраене 2:10
Антракти 1

Балетът „Дамата с камелиите” е по романа на Александър Дюма-син за прочутата куртизанка Маргьорит Готие. Той е по музиката на операта "Травиата" от Джузепе Верди, адаптирана за танци от руския композитор Сергей Онсоф.

Либретото на "Травиата" е базирано на същото произведение, но психологическото развитие на характерите е различно. Художественото внушение се постига чрез играта на балета и чрез играта  на светлината върху огромни изрисувани прозрачни платна. В хореографията има страшно много поддръжки - ефектни за публиката, но много трудни за изпълнение.

Премиера на балета "Дамата с камелиите" е през месец ноември, 2009 година в Софийската опера и балет. Последната постановка на спектакъла в България е правена преди повече от 15 години, преди тази дата. Това е спектакъл, който се поставя много рядко, не само у нас, но и по световните сцени и е изключително предизвикателство за всяка балетна трупа.

Спектакълът „Дамата с камелиите” е по музика на Дж.Верди / С.Онсоф, хореография и постановка Ирен Шнайдер (Германия), помощник хореограф – Дмитрий Передугов (Русия), художник по костюмите – Стефан Станисиц (Полша), сценограф – Еберхард Матиас (Германия).

Кратко съдържание 

Фабулата на балета „Дамата с камелиите” е почерпана от едноименния роман на Александър Дюма - син. Времето е 19 век, мястото – Париж.

Първо действие се развива в дома на Маргарита Готие – най-прелестната и най-желаната куртизанка на Париж. Тя е болна от туберкулоза и нелечимата болест е отпечатала обречеността върху нейните мисли. След тежко боледуване Маргарита дава голям прием по повод завръщането си в обществото. Светските забавления я опияняват, помагайки й да забравя за смъртоносната си болест. Тя се наслаждава на всеки миг от краткотрайния си живот. В разгара на бала й се представя Арман Дювал - провинциален младеж, следващ в Париж, отдавна влюбен в нея от разстояние. Той я забавлява с младежката си наивност, предлагайки й любов вместо лукс, ала същевременно я очарова с порива си от трогателно възхищение и пламенна страст. Това я увлича, прераствайки в чувство, непознато й до този момент. Изненадващо я посещава граф Жирей – неин покровител. Виждайки следите от пищния бал, той се възмущава от неразумността й. Тя обаче го приласкава и успокоява с подкупваща женственост, дори успява да го убеди да я подпомогне с нови дарения.

Второ действие е в градината на вила в околностите на Париж. Маргарита е взела със себе си Арман. Двамата се наслаждават на взаимната си любов далеч от миналото и от суетата на големия град. С щедрата помощ от граф Жирей Маргарита е организирала сватбата на приятелката си Нинет с Густав. Цялата й парижка компания е на вилното парти. Неочаквано, в отсъствие на Арман се появява граф Жирей. Маргарита не може да скрие от него своето увлечение. В пристъп на раздразнение и ревност графа я напуска, взимайки си всички подаръци. Маргарита е потресена. И точно когато е най-отчаяна и объркана, я посещава Жорж Дювал - бащата на Арман. Той я обвинява несправедливо, че разорява с лукса си сина му. Въпреки уверението, че тя финансира съвместния им живот, провинциалният пуритан я моли да изостави Арман, заради евентуалната му кариера. Убеждава я, че положението й на куртизанка дискредитира сина му пред обществото, както и цялото му порядъчно семейство. В диалога помежду им бащата неочаквано е открил силата на чусвтвата й към Арман и благородството на нейната душа, разбрал е, че необикновената външна красота на Маргарита е отражение на още по-необикновената й вътрешна красота. Той изпада в тежко душевно терзание, но волево го превъзмогва, за да изтръгне от нея обещанието, за което е дошъл – да напусне сина му. Тя обещава в името на голямата си любов, ала с цената на разбитата си душа. Маргарита оставя писмо на Арман, с което го уверява, че той е любовта на живота й, но тя трябва да го напусне. Когато Арман се връща, Маргарита прибързано заминава, а писмото разбива и неговата душа.

Трето действие се пренася отново в Париж. Из нощните му улици Арман отчаяно търси Маргарита сред нейните познати, надявайки се да я срещне. Това се случва, но тя почти избягва от него. В следваща картина действието се развива в балната зала на куртизанката Олимпия. Тук е целият нощен Париж с цялата му бохема и с барон де Варвие във вихъра на танците. Маргарита отново е с граф Жией. Арман отчаяно се мъчи да привлече вниманието й. Отдавайки се на пълна разюзданост, той я предизвиква на разговор, но макар и да му засвидетелства голямата си любов, тя остава дискретна относно причината за тяхната раздяла. Изваден от равновесие и с наранено его, Арман демонстративно хвърля върху й пачка пари като на лека жена. Маргарита напуска залата. Дювал-баща, който тайно следи всяка стъпка на сина си, реагира гневно срещу грозната му постъпка. Сблъсъкът между баща и син става пред очите на всички. Събирайки разпиляните банкноти, бащата ги хвърля в лицето на сина си. Обидата е сринала Маргарита душевно, отприщвайки нов тежък пристъп на болестта й. Всички са я изоставили – и графа, и приятелите. Тя почти се е предала на смъртта, дори като че ли вече я желае, когато разкаяният Дювал-баща я посещава, носейки й писмо от сина си. Спомените нахлуват в душата й, вдигайки я от леглото. Тя танцува в трепетно очакване, опиянена от щастлива надежда. Арман се втурва в стаята й, грабвайки я в ръцете си, но вече е твърде късно......

 

Новини и събития