СВЕТОВЕН ДЕН НА ОПЕРАТА

„ДА ИГРАЕМ НА ОПЕРА“

По повод  Деня на операта, който за първи път ще се проведе на 25 октомври 2019 г в цял свят, Софийската опера и балет ще  проведе в програмата на „Клуб Опера“ едно събитие, което нарекохме   „Да играем на опера“.

Някога Волтер казва,  че операта е най-красивото чудовище, но ако се влюбиш в нея й оставаш верен до края на живота си.

Как старата дама живее в новото технологично време на 21 век, какво я прави толкова жива и интригуваща не само за любители, но и за младите и за учудване и за най-малките на възраст не повече от 3 годинки.

Дали homo ludens – „играещият човек“ - все още е жив в нас? На това ще дадем отговор в програмата на „Клуб опера“ на 25 октомври, когато вълшебството на тази вечна приказка за любов, ревност, борба, страдание, но и радост, ще оживее в срещата с влюбените в операта от различни възрасти – от най-младото поколение артисти и създатели на един спектакъл, до зрелите и опитни майстори в този скъп занаят. Как се ражда едно оперно представление, всичко това ще оживее в тази небивала приказка – чудото опера.

Гости ще бъдат представители от различни поколения създатели на оперното чудо.

Водещ – д-р Магдалена Манолова

Очакваме ви, скъпи приятели, на това вълнуващо приключение.

Програмата ще включва и клипове от различни заглавия, от детски спектакли, от празниците с Вагнеровия оперен театър, опера под небето на София, Белоградчик и др.

Една панорама от живота на Софийската опера и нейната роля в културното битие на България.

Също ще се припомним събитието „Опера Европа“ и отзвука от тази световна конференция за живота на операта днес.

Едно събитие в 130 годишната история на Софийската опера, което поставя измеренията на нашия театър на голямата оперна сцена в света.

25 октомври – 17:30 ч.

Малка сцена

Вход свободен

Новини и събития