Хиляда и една нощ - Балет от Фикрет Амиров - съдържание

Първо действие

Пулсиращи барабани сигнализират вдигането на завесата и се разкрива двореца на Шахриар, могъщ султан и умел ловец. Докато Шахриар танцува със съпругата си Нурида, приятелите на султана пристигат и го канят да отиде заедно тях на лов. Разкъсван между любовта към жена си и привързаността си към лова, Шахриар тръгва, след като Нурида го убеждава да отиде.

Нурида танцува мечтателна вариация, която завършва, като удря три пъти гонг. Прозвучаването на гонга е сигнал за началото на оргия, по време на която Нурида се наслаждава на удоволствията на любимия си роб. Шахриар се връща внезапно и разгулът спира. Докато участниците предпазливо се отдалечават, разгневеният султан призовава палачи, за да убие Нурида. Останал сам с яростта си, султанът решава всички млади жени на царството да последват Нурида в смъртта. Палачите се появяват заедно с жените, които плачат за милост. Без да знае за случилото се, Шехерезада се впуска на мястото на клането. Палачите я сграбчват, но Шахриар, запленен от красотата й, се намесва. Султанът се бори с яростта си към Нурида и неочакваната обич, която изпитва към Шехерезада.

Второ действие

Когато завесата се вдига, Шахриар тъкмо е спрял екзекуцията на Шехерезада. Шехерезада се моли за живота си, като предлага да й бъде позволено да се откупи, като разкрие на султана характерните за жените мъдрост, красота и нежност. Сладкодумна разказвачка, Шехерезада се спасява от палача, докато успява да поддържа интереса на султана.

Първата история, която разказва, е за Синдбад и омагьосаната птица. Зъл Гарван се влюбил в девойка, която не отвръща на чувствата му. Гарванът й е направил заклинание, което я е превърнало в птица. Гарванът иска любовта на Омагьосаната птица, но тя го отхвърля, избирайки смъртта пред неговата власт. Синдбад спасява Омагьосаната птица, като убива Гарвана и по този начин връща на девойката човешкия облик. Шахриар е развълнуван от историята, но раната, нанесена от Нурида, все още е твърде болезнена, за да му позволи да пощади Шехерезада.

Следващата история, която Шехерезада разказва, е за Аладин.

Аладин намира една лампа и я почиства, за да я продаде и с парите да си купи хляб. Без да знае, че е наблюдаван от Магьосника, Аладин търка лампата, с което предизвиква появата на един Джин. Магьосникът решава да открадне лампата и следва Аладин, който влиза на пазара с приятелите си. Звуци от рогове обявяват приближаването на принцеса Будур, чиято красота никога не е била виждана от никой в царството. Всички на пазара се покланят, но любопитството на Аладин го кара да погледне принцесата. Докато Аладин не може да откъсне поглед от принцеса Будур, Магьосникът открадва лампата. По-късно, когато му хрумва да използва силата на лампата, за да спечели ръката на принцесата, Аладин разбира, че лампата е изчезнала. Той я намира в ръцете на Магьосника. В борбата за лампата Аладин побеждава. С помощта на Джина, Аладин и Будур се събират завинаги.

Получила разрешение да продължи своите истории, Шехерезада разказва за един грънчар, Али Баба, който открива пещерата на група крадци. Али Баба последва крадците в скривалището и си взема от богатството им, но е разкрит и подгонен от крадците. В опит да го заловят, крадците се скриват в делвите пред къщата му. Водачът чука на вратата. Отваря Марджана, съпругата на Али Баба, която се опитва да разсее водача, докато Али Баба се измъква. Тя напълва делвите край къщата с горещо масло и заедно с Али Баба убива водача на крадците.

С разказите си Шехерезада спечелва помилване. Докато танцува със султана, ловците се завръщат и канят Шахриар да се присъедини към тях. Той заминава с ловците и Шехерезада се озовава сама. Тя удря три пъти гонга, призовавайки героите на своите истории. Все още воден от спомена за неотдавнашната измяна, подозрителният Шахриар се връща внезапно и открива Шехерезада да се весели с въображаемите си приятели. Възхитен от нея, султанът й се заклева във вечна любов.

Новини и събития