ХЪРБЪРТ КРЕЦМЪР

Хърбърт Крецмър е роден в Южна Африка, където започва журналистическата си кариера като автор на коментари за седмичен кинопреглед.

През 1954 г. се премества да живее в Лондон, където работи като журналист и автор на песни. Сътрудничи на The Daily Sketch и The Sunday Despatch. През 1960 постъпва в The Daily Express и по-късно става театрален критик на изданието в продължение на 18 години като отразява близо 3000 премиери.

От 1979 до 1987 пише телевизионна критика за The Daily Mail, за което печели две национални журналистически награди. Той е автор на текстове за песните в седмичните телевизионни предавания That Was The Week That Was и шоуто на Нед Шерин. Печели наградата „Айвор Новело“ за комичната песен на Питър Селърс и София Лорен Goodness Gracious Me. Сред другите му наградени песни са две, написани със и за Шарл Азнавур: Yesterday When I Was Young и оглавилата класациите She.

Хърбърт Крецмър написва либретото и стиховете за мюзикъла, поставен в Уест Енд Our Man Crichton, с Кенет Мор и Милисънт Мартин в главните роли, както и стиховете за „Четиримата мускетари“, който се играе повече от година в Theatre Royal, Drury Lane, с Хари Сийкъм в ролята на Д’Артанян. Негови са и стиховете за музикалния филм на Антъни Нюли Can Heironymous Merkin Ever Forget Mercy Humppe and Find True Happiness?

Той е съавтор на текстовете за Kristina, написан съвместно Бьорн Улвеус и Бени Андершон (АББА), чиято премиера е в Карнеги Хол, Ню Йорк, през септември 2009 г. Най-новата творба на Хърбърт Крецмър е Marguerite, написана съвместно с Мишел Льогран, Ален Бублил и Клод-Мишел Шьонберг.

Новини и събития