БНТ - Софийската опера и балет с два летни фестивала в Белоградчик и Видин
08 юни 2017

БНТ - Софийската опера и балет с два летни фестивала в Белоградчик и Видин

Софийската опера и балет с два фестивала в Белоградчик и Видин в края на месец юли и началото на август. Новаторската идея на режисьора Пламен Карталов - "Опера на върховете - Белоградчишки скали", са спектакли под открито небе. Много са гостите, които идваха през 2016 година, много повече ще бъдат те през 2017, когато е второто издание на прочутия летен фестивал. Софийската опера и балет за първи път ще гастролира и във Видин с фестивала "Крепост на вековете "Баба Вида".

Целта на Софийската опера и балет и на общините в Белоградчик и Видин е да се развива културният туризъм в Северозападна България.

акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет: Това, което искам дебело да подчертая да дадем един нов културен импулс в този прекрасен край на България и заедно с артистите, оркестъра, хора, балета на Софийската опера, с цялата техника да сътворим едни празнични вечери за публика не само от региона, но и от страната и от чужбина.

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" се провежда за втора поредна година. Специално събитие е посещението на пещерата Магура за необикновения спектакъл „Вагнер Магура: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри.

Борис Николов - кмет на Община Белоградчик: Огромен e интереса, много ласкави отзиви. Посещения имахме и от други държави - от Сърбия, от Румъния, от Македония, от цяла България.

На три сцени ще е летният фестивал „Крепост на вековете", който ще се проведе през август във Видин. Представленията ще са на шлеп на река Дунав, в крепостта „Баба Вида" и пред Стамбол капия.

Огнян Ценков - кмет на Община Видин: Видин има история, има величие, има вечност.Считам, че провеждането на летния фестивал ще бъде и за в бъдеще време присъствие като инициатива в нашия културен календар.

Двата фестивала предоставят възможност по неповторим начин да се почувстват любими произведения.

ВИДЕО РЕПОРТАЖ