в.24 часа - Прочути солисти в "Риголето" на 19 и 20 май в Софийската опера
18 май 2017

в.24 часа - Прочути солисти в "Риголето" на 19 и 20 май в Софийската опера

Гостуват Карлос Алмагер (Мексико), Рамона Тулумани и Адриан Джема (Албания)

Придобилите популярност на сцената на Софийската опера световен баритон Карлос Алмагер, талантливото сопрано Рамона Тулумани и дебютиращият в София тенор Адриан Джема участват в спектаклите на „Риголето“ от Верди на 19 и 20 май. Алмагер този път ще се превъплъти като Риголето. Ще му партнират Даниел Дамянов като Херцогът на Мантуа и Ирина Жекова като Джилда, съобщиха от Софийската опера.

Дебютът на албанския тенор Адриан Джема в София ще е в ролята на Херцога на Мантуа, като Джилда ще се изяви сънародничката му с българско потекло Рамона Тулумани, Бисер Георгиев ще е Риголето.

Участват също Светозар Рангелов, Благовеста Мекки-Цветкова /Мадалена/, Румяна Петрова /Джована/, Димитър Станчев, Атанас Младенов, Пламен Папазиков, Стоил Георгиев /Граф Чепрано/, Силвана Пръвчева, Надя Колева, Георги Дуков. Диригент на двата спектакъла е Георги Димитров.

Мексико Сити. Пял е на сцени в Германия, Белгия, Испания, Италия, Япония, Мексико, Гърция, Румъния, България, Австралия, Швейцария, Виена, Китай, Ню Йорк, Израел, Лондон, Чили, САЩ, Савонлина, Холандия, Франция. Изпълнява роли в „Андре Шение“, „Момичето от Златния Запад“, „Атила“, „Набуко“, „Отело“, „Тоска“, „Симон Боканегра“, „Макбет“, „Риголето“, „Трубадур“, „Палячи“, „Луиза Милер“, „Бал с маски“, „Аида“, „Силата на съдбата“. Гостувал е във Франкфурт, Лайпциг, Театро Масимо в Палермо, Дойче Опер – Берлин, Хамбург, Тулон, Марсилия, Арена ди Верона, Щаттеатер – Берн, Щатсопера – Виена, Театро Комунале – Болоня, Театро Реджо – Торино, Ковънт Гардън – Лондон, Карнеги Хол – Ню Йорк, Пекин, Мексико, Мелбърн, Будапеща, Лас Палмас, Театро Лисеу – Барселона. У нас е известен с участията си в „Бал с маски“, „Тоска“ и „Риголето“.

Рамона Тулумани е родена в Тирана, Албания. Завършва пеене в Академията за изящни изкуства в Тирана, където специализира в майсторския клас на прочутото сопрано Катя Ричарели. По-късно е сред десетте избрани от Райна Кабаиванска измежду сто певци за участие в майсторския й клас в София. Тулумани се изявява успешно на сцената на Тиранската националната опера и балет в заглавия като „Риголето” и „Травиата” на Верди. Рамона участва с успех и в „Бохеми”, „Любовен еликсир”, „Вилиси”. Но творбата, в която има най-много участия, е „Травиата”, в главната роля на Виолета Валери. Преподавател е в Албанската академия на изкуствата. Гостувала е в Софийската опера като Виолета в „Травиата“ от Верди и като Лаурета в „Джани Скики“ от Пучини.

Адриан Джема е роден през 1968 г. в Тирана, Албания, където завършва Академията за изящни изкуства. Печели музикалния конкурс „Катя Ричарели“ и се обучава в Академията на прочутото сопрано в Мантуа. Специализира и при Паоло Монтарсоло в Бари. Победител в конкурсите „Умберто Джордано“ в Ла Лоджа през 1998 г. и „Мария Края“ в Тирана през 2004 г.

В Националния театър за опера и балет в Тирана изпълнява роли като Херцогът на Мантуа („Риголето“), Алфред („Травиата“), Дон Отавио („Дон Жуан“), Ферандо („Така правят всички“) и др. Джема дава концерти из цяла Европа и има участия като Херцогът на Мантуа („Риголето“) в Беневенто, Ваймар, Нюрнберг и Детмолд, Ернесто („Дон Паскуале“) в Рим, Пинкертон („Мадам Бътерфлай“) във Фрайбург и Бремен, Дон Хосе („Кармен“) в Дрезден и Регенсбург, Алфред („Травиата“) във Ваймар, Рудолф („Бохеми“) във Ваймар и Дармщадт, Арнолд („Вилхелм Тел“) в Гийсен, Каварадоси („Тоска“) в Аугсбург, Рикардо („Бал с маски“) в Бремерхафен, Челини („Бенвенуто Челини“) в театър „Гран Лисеу“ в Барселона и др.

Като солист на Държавния театър „Ам Гертнерплац“ в Мюнхен пее главни роли като: Алфред („Травиата“), Пинкертон („Мадам Бътерфлай“), Туриду („Селска чест“), Дон Хосе („Кармен“), Рудолф („Бохеми“), Неморино („Любовен еликсир“) и Карло („Жана д‘Арк“). От 2012 г. Адриан Джема е в Операта в Мюнстер. Там той интерпретира Каварадоси („Тоска“), Манрико („Трубадур“), Хофман („Хофманови разкази“), Рудолф („Бохеми“), Челини („Бенвенуто Челини“) и др.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6226659