12 май 2017

/Пенка Момчилова, БТА/ - РАЙНА КАБАИВАНСКА ЩЕ ПОСТАВИ "НОРМА" В СОФИЙСКАТА ОПЕРА

Школата на Райна Кабаиванска представя на българска сцена "Норма" през октомври

Школата на Райна Кабаиванска ще представи пред българската публика най-новия си проект - спектакъла "Норма" от Винченцо Белини на режисьора Уго де Ана, на 13, 14 и 15 октомври, съобщават от екипа.

Продукцията е съвместен проект на Софийската опера и балет и НБУ. Участват  ученици от майсторските класове на Райна Кабаиванска от България и Италия.

Преди представленията на "Норма" публиката ще види традиционния галаконцерт на участниците в тазгодишния, 17-и Международен майсторски клас на оперната прима - на 24 септември в Софийската опера.

Кандидатите за прослушването на 6 септември вече могат да се регистрират на официалния сайт на Райна Кабаиванска  rainakabaivanska.net. Изискванията са  кандидатите да имат музикално образование или сега да се обучават в музикално висше училище, да са на възраст до 32 години и да подготвят пет арии за конкурса.

След прослушването Райна Кабаиванска ще избере лично 15 млади оперни певци, които ще работят с нея над вокалните и актьорските си умения от 7 до 23 септември. Галаконцертът на 24 септември ще представи пред публиката най-добрите от тях, които ще получат и стипендии за продължаващо обучение в България и Италия.  

Идеята за оперни спектакли след майсторските класове е  продължение на усилията на Райна Кабаиванска не само да обучава млади таланти, но и да подпомага представянето им на международната оперна сцена.

Досега са осъществени три подобни проекта, с участието и на чуждестранни партньори  - "Турандот" и "Бохеми" от Пучини и "Вертер" от Масне.

Тази година фонд "Райна Кабаиванска" към НБУ ще присъди стипендии на обща стойност 80 000 лв., с помощта на които най-добрите участници в Майсторския клас ще продължат обучението си в България и Италия при оперната прима. Традиционни партньори и дарители на фонда, които осигуряват средствата за наградите на младите таланти, са Столичната община, фондацията "Америка за България" и "Фантастико".

       /МХ/

/Пенка Момчилова, БТА/