СБЖ, Автор : Ивета Балевска - Вагнеровата опера „Парсифал” тръгва към българските меломани
10 май 2017

СБЖ, Автор : Ивета Балевска - Вагнеровата опера „Парсифал” тръгва към българските меломани

10.05.2017 /17:13 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ/Софийска опера  

Тук и на следващите кадри - моменти от репетициита на "Парсифал" в Софийската опера
За втора поредна година Софийската опера и балет стартира проект, насочен към приобщаването и популяризирането на творчеството на великия немски композитор Рихард Вагнер сред българската публика.

Меломаните ще могат да се насладят на последната Вагнерова опера “Парсифал”, която за първи път ще бъде представена на българска сцена. Премиерата ще е през юли т. г.

Инициативата за постановките на всички Вагнерови творби започна през 2010 година с представянето на тетралогията „Пръстенът на нибелунга” („Рейнско злато“, „Валкюра“ - известна у нас и като „Валкирия”, „Зигфрид“, „Залезът на боговете“) и „Тристан и Изолда“.

Спектаклите преминаха при небивал успех

и донесоха на Софийската опера ново световно признание. Любители на оперното изкуство и на Вагнеровата музика от цяла Европа пристигаха в София, за да се насладят на величествените спектакли, изцяло с изпълнение на български певци.  

Ръководството на Софийската опера в лицето на директора и режисьор на постановката на „Парсифал" акад. Пламен Карталов  си поставя за цел превръщане на делото на Рихард Вагнер в разпознаваем символ сред българската публика от всички възрасти.

Нов момент в популяризиране творчеството на великия композитор,

както и нов режисьорски подход е инициативата за провеждане на специални срещи с публиката по време на  режисьорските репетиции. Постановката е изцяло с участието само на  български актьори и певци.

Посредством присъствието на режисьорските репетиции, любителите на оперното изкуство се запознават  отблизо с някои от ракурсите на режисьорската партитура в интерпретацията на произведението –

една мистична и тайнствена философска творба.

„България има необходимостта от  време на новатори, от  нова епоха на стремеж и копнеж за родно изкуство”, подчертава акад. Пламен Карталов и добавя, че „...поставянето на „Парсифал” е  възможност за откровение и път към просветление на духа - път, който попива молитвено- ритуално общение със символното значение на свещения Граал в тази митологична драма на музикалния гений Вагнер”.

Посредством интерактивни подходи, ангажиращи и привличащи вниманието на публиката, софийският оперен театър спомага и за  опазването на ключово европейско културно наследство в областта на оперното изкуство.

http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=35461