24 мар 2017

БТА - "ПОЧИНА БАРИТОНЪТ СТОЯН ПОПОВ" и "АННА ТОМОВА-СИНТОВА ИДВА ЗА МАЙСТОРСКИ КЛАС И ЗА КОНЦЕРТ НА УЧАСТНИЦИТЕ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА НА 18 МАЙ"

Бележитият оперен изпълнител, баритонът Стоян Попов (1933 - 2017) почина на 83-годишна възраст, съобщават от Софийската опера и балет. 

Великолепен певец, блестящ артист, изключително добър човек, Стоян Попов отдавна е оперна легенда - със своите впечатляващи над 40 години на сцената, 32 от които в звездния състав на Софийската опера, посочват от театъра./ММ/

      

      



Световноизвестната оперна певица, сопраното Анна Томова-Синтова пристига в България за своя Четвърти академичен майсторски клас със студенти от Вокалния факултет на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" от 8 до 18 май. Майсторският клас е в партньорство със Софийската опера и балет, където на 18 май ще бъде галаконцертът на участниците с оркестъра на театъра с диригент Лучано ди Мартино, съобщават от операта.             

Първият майсторски клас на Анна Томова-Синтова в НМА беше през 2009 г., вторият - през 2011 г., третият - през 2014 г. Прочутата ни оперна певица е почетен доктор на Музикалната академия от 2001 г. Удостоена е от Виенската щатсопера с титлата "Камерзенгерин".

Малко след завършването на академията в София Синтова е поканена в оперното студио на Залцбургската опера, където през 1967 г. дебютира като Абигайл от Вердиевата опера "Набуко". В репертоара й са главните роли в "Мадам Бътерфлай", "Травиата", "Трубадур", "Отело", "Манон Леско", "Дон Жуан", "Арабела". Повечето от тези роли тя разучава с музикалния директор на операта проф. Паул Шмиц, студент на Рихард Щраус. По това време тя започва концертите и записите си с оркестъра "Гевандхаус" под диригентството на Курт Мазур. През 1971 г. печели златни медали на певческите конкурси в София и в Рио де Жанейро.

През 1972 г. Анна Томова-Синтова е поканена в Щатсопер - Берлин. Продължава да разширява репертоара си с ролите в "Сватбата на Фигаро", "Така правят всички", "Ариадна на Наксос", "Аида", "Тоска", "Кавалерът на розата", "Евгений Онегин" и други. Първата й международна изява (извън Германия) е през 1973 г. в Париж в "Реквием" на Верди, а няколко месеца след това пее в "Отело" във Виена.

През 1973 г. прочутият диригент Херберт фон Караян чува изпълнението на Синтова в световната премиера на операта "De temporum fine comoedia" от Карл Орф на Летния фестивал в Залцбург. Веднага след това е поканена за съвместна работа от маестрото, с когото 17 години обикаля световните концертни зали (включително в Япония и САЩ). Прави много аудио- и видеозаписи. Изпълненията й на Залцбургския фестивал с Караян бележат много важен момент в кариерата на Синтова.

На 23 септември 2001 г. примата отбелязва 35 години на сцената с премиерно за нея изпълнение на Аида в Софийската опера. През 2006 г. се включва в честването на 250 години от рождението на Моцарт, като участва в две изпълнения на негови творби в България - концертно изпълнение на "Сватбата на Фигаро" под диригентството на Найден Тодоров и "Реквием" под палката на световноизвестния диригент Генадий Рождественски, припомнят от операта.

       /ПП/

София, 23 март /Пенка Момчилова, БТА/