БТА - ФРАНЧЕСКО РОЗА  ЩЕ ДИРИЖИРА "ЛАКМЕ" В СОФИЙСКАТА ОПЕРА
22 мар 2017

БТА - ФРАНЧЕСКО РОЗА ЩЕ ДИРИЖИРА "ЛАКМЕ" В СОФИЙСКАТА ОПЕРА

Италианският маестро Франческо Роза ще дирижира операта "Лакме" от Лео Делиб в Софийската опера и балет на 24 и 25 март, съобщават от театъра.

На първото представление в партията на Лакме ще бъде Петя Иванова, а на второто  - Диана Василева. Георги Султанов излиза като Джералд на 24 март.

Сред солистите са и  Бисер Георгиев, Диана Генова, Мирослав Андреев, Атанас Младенов, Елена Стоянова, Силвана Пръвчева, Румяна Петрова, Слави Манов.

Творбата е за невъзможната любов между младата жрица Лакме, дъщеря на върховния жрец на Брама, и английския офицер Джералд, в момент когато индусите въстават срещу британското господство в Индия - история за любов, дълг и несбъднато щастие. 

Премиерата на шедьовъра на Делиб е в Гранд опера в Париж на 11 април 1883 г., около век след времето на действието в тази прочута опера - колониална Индия, около 1875 г. Делиб е на върха на славата си, щатен професор по композиция в Консерваторията. Година по-късно е избран за член на Френската академия.

"Лакме" не слиза от световните сцени още от годината на своето написване. Познавачите и любителите на оперното изкуство оценяват в нея изискания музикален колорит, романтичната линия и не на последно място - драматизма в сюжета. Творбата е смятана за връх в оригиналния стил, който Делиб постига през годините на своята кариера, започнала с композирането на оперети и балетна музика, високо оценена от самия Чайковски.

/МХ/

София, 21 март /Пенка Момчилова, БТА/