ЛАКМЕ  Опера в три действия от Лео Делиб - История на създаването
17 мар 2017Софийска опера и балет

ЛАКМЕ Опера в три действия от Лео Делиб - История на създаването

Премиерата на „Лакме“, шедьовъра на Лео Делиб е в Гранд Опера в Париж на 11 април 1883 г., около век след времето на действието на тази прочута опера – колониална Индия, около 1875 г. Делиб е на върха на славата си, щатен професор по композиция е в Консерваторията, година по-късно е избран за член на Френската академия.

„Лакме“ не слиза от световните сцени още от годината на своето написване. Познавачите и любителите на това изкуство оценяват в нея изискания музикален колорит, романтичната линия на творбата и не на последно място – драматизмът на сюжета й. Тази опера е смятана за връх в оригиналния стил, който Делиб постига през годините на своята кариера, започнала с композирането на оперети и балетна музика, високо оценена от самия Чайковски.

„Лакме“ е разказ за невъзможната любов между младата жрица Лакме, дъщеря на върховния жрец на Брама и английския офицер Джералд в момент, когато индусите въстават срещу британското господство в Индия. Една история за любов, дълг и несбъднато щастие.