Да си спомним за „Опера на върховете“ - материалът е на MANAGER.BG
11 мар 2017

Да си спомним за „Опера на върховете“ - материалът е на MANAGER.BG

„Опера на върховете“ спечели международната критика

Софийската опера се радва на многобройни положителни отзиви, след като успя да развълнува над 1500 зрители между 5 и 7 август с фестивала „Опера на върховете – Белоградчишки скали”. Билетите за този изненадващ и провокиращ любопитство фестивал свършиха предварително, за по-малко от две седмици от пускането им в продажба, а с всеки изминал ден интересът към очакваното събитие растеше.

Публика на Софийската опера и балет се наслади на оперно и балетното изкуство сред скалните феномени в Белоградчик, в съчетание с Вагнеровата магия, поднесена в пещерата Магура.

Идеята и режисурата бе на директора на Операта акад. Пламен Карталов. „Белоградчишката крепост е не само исторически паметник, но и синоним на национално мъжество, героизъм и стремеж за свобода на българите от този край. Възхищението от красотите на природата и величествените скали се смесва с емоциите и следите от славната ни история", сподели той. Защо да не продължим да привличаме чуждестранна публика в България? Защо да не отидем там, където природата е била толкова щедра към нас, а ние като че ли не живеем с нея? А както е знайно, този регион е абсолютно жаден за изкуство! - посочи Карталов. 

„Голяма е надеждата ни, че заснетият по време на този изумителен фестивал филмов материал ще се превърне в един завладяващ художествен документ, който би трябвало да стигне до повече зрители на нашата планета“, коментират от операта, имайки предвид запис на събитието.

„Това бе истинско вълшебство! Светът трябва узнае какво се случи тук! В подножието на този природен феномен вашата опера поднесе истински върхове на вокалното изкуство! Нека красотата на този нов фестивал достигне до всички български и европейски меломани! Предайте възхищението ни на вашите чудесни артисти, на изумителния ви оркестър, на всички, които са построили тази незабравима сцена сред неописуемата ви природа!”, заяви Имре Лаци от Унгария. 

„Невероятно! Белоградчишките скали се оказаха фантастичен декор за оперните и балетния ви спектакли! Идеята за това блестящо събитие е гениална! Пожелавам ви фестивалът „Опера на върховете” да пребъде!”, смята Зденка Лисич, Сърбия. 

„Изумени сме от преживяното и завладяващия ви спектакъл в недрата на приказната Магура! Какъв шанс е да бъдеш сред първите зрители на една епохална премиера на Вагнеровите шедьоври в естествената и така фантастична среда на пещерните сталактити и сталагмити! О, как звучи Вагнер сред покоя на вечността! Поклон пред този ви невероятен проект!”, казва Елвира Бракулеску от Румъния.

„Музикалният преход, който ни поднесохте в тайнствената Магура е небивало събитие! Пожелавам на повече щастливци да видят и чуят покоряващите изпълнения на блестящите ви артисти! Всичко тук бе съвършено организирано и мечтата ми е отново да сме сред тази красота! Очакваме покана за догодина!”, допълва Ханка Новогурска от Полша. 

http://www.manager.bg/kultura/festivalt-opera-na-vrhovete-specheli-mezhdunarodnata-kritika