Докоснете се до таланта на сопраното Радостина Николаева в „Княз Игор“ на 1 април.
10 мар 2017

Докоснете се до таланта на сопраното Радостина Николаева в „Княз Игор“ на 1 април.

Сопраното, което вдигна на крака и бурно бе аплодирано от японската публика в ролите на Тоска от едноименната опера на Пучини (2012), в ролята на Ярославна от "Княз Игор" на Бородин и Лиу в "Турандот" на Пучини (2015), ще се превъплъти отново в ролята на Ярославна в операта „Княз Игор“ на 18 март, в Софийската опера и балет.

 Огромен бе успехът и в Словения в "Тристан и Изолда" и в Германия (2015)  в тетралогията на Вагнер "Пръстенът на нибелунга".

Радостина Николаева е родена в Русе (1974), завършва Музикалното училище „Веселин Стоянов” в родния си град (1994) и оперно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров” (2001), усъвършенства се в майсторския клас на Анна Томова-Синтова (2006). Дебютира на сцената на Русенската опера с ролята на Дона Елвира в „Дон Жуан” от Моцарт (1998), спечелва конкурс за солистка на Софийска опера и балет (2003),с което започва блестящата й кариера като първо сопрано в най-престижния наш оперен театър. Богатият й репертоар включва централните сопранови партии в шедьоврите на оперната класика Лиу в „Турандот” и Амелия в „Бал с маски” от Верди, Анна Болейн от едноименната опера на Доницети, Микаела в „Кармен” от Бизе, Дездемона в „Отело”, Виолета в "Травиата” и Аида от едноименната опера на  Верди, Мими в „Бохеми” от Пучини, Неда в „Палячи” от Леонкавало, Земфира в „Алеко” от Рахманинов, Антония в „Хофманови разкази” от Офенбах,  Елизабета Валоа от “Дон Карлос” на Верди, Леонора от “Трубадур”, Дездемона от “Отело”, Одабела от „Атила” на Верди,  „Манон Леско” и „Тоска” от едноименните опери на Пучини,  Сантуца от „ Селска чест” на Маскани, Дона Ана от „ Дон Жуан” на Моцарт, Мария от „Цар Калоян” на Владигеров, Косара от едноименната опера на Маестро Атанасов, Дидона от “Дидона и Еней” на Пърсел, Земфира от „ Алеко” на Рахманимов, Ярославна от „Княз Игор” на Бородин и още много други.

Гастролира в оперни спектакли и фестивали в Германия, Швейцария, Холандия, Япония, Русия,  Македония, Босна и Херцеговина, Северна и Южна Корея, Полша, Румъния, Италия и други страни, както и на сцените на всички български оперни театри.

Примата има в биографията си много отличия, сред които награди от националния конкурс „Проф. Христо Бръмбаров” (2001), международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов” (2004), международния конкурс „Ottavio Ziino" (2005). Печели и двете най-високи награди - Първа награда и Награда на публиката на международния конкурс "Premio Spiros Argiris  9 Concorso Internazionale per Giovani Cantanti Lirici" (2008). Радостина Николаева е носителка на "Кристална лира" за ролята й на Амелия в операта "Бал с маски" от Верди.