ПРОМЕТЕЙ от Панайотис Карусос - Вторник, 28 февруари, 2017 г. от 19 ч.
27 фев 2017

ПРОМЕТЕЙ от Панайотис Карусос - Вторник, 28 февруари, 2017 г. от 19 ч.

СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ

Клуб за ЮНЕСКО на Пирея и островите,

Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ София

Федерация за адаптирана физическа активност на Балканите и Черноморския регион

(FAPA-BBS)

представят

 

ПРОМЕТЕЙ

от Панайотис Карусос

По мотиви на „Прикованият Прометей“ от Есхил

Режисьор ВАСИЛИС АСИМАКОПУЛОС

Арии и дуети от операта

 

Вторник, 28 февруари, 2017 г. от 19 ч.

Софийска опера – Мраморно фоайе


Прометей: Василис Асимакопулос, бас

Йо: Ирене Конста, сопрано

Ставрула Менти, цигулка

Виктория Киазими, пиано

Панайотис Карусос, композитор

 

Поздравления:

Йоанис Маронитис, Президент на Клуб за ЮНЕСКО на Пирея и островите, Гърция

Жанет Борлакова, Президент на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи”, София

Слав Петков, Президент на Федерацията за адаптирана физическа активност на Балканите и Черноморския регион (FAPA-BBS)

 

Шедьовърът на Есхил „Прикованият Прометей“ в операта:

Операта „Прометей“ по мотиви от Есхиловата трагедия „Прикованият Прометей“ е най-успешната и популярна гръцка опера, постижение на човешкия дух, с дълбоки корени в древногръцката трагедия. Международно признатият Панайотис Карусос е най-значимият оперен композитор в гръцката история на операта. Клубът за ЮНЕСКО на Пирея и островите ще доведе в Софийската опера, заедно с композитора, някои от най-талантливите оперни певци на Гърция.

Лиричната трагедия „Прикованият Прометей“ е първата гръцка популярна опера, представяна винаги с голям успех на места като Сорбоната, Площад на изкуствата в Канада, Епидавър, ОН.

В Монреал, Канада, „Прометей“ е представен с баса Жозеф Руло, а през 2008 г. – в Ню Йорк и Вашингтон  под диригентството на маестро Грант Джилмън. В Гърция „Прометей“ е представян в Малкия театър на древния Епидавър, Театъра на древния Месини, Древната Агора, Древния театър „Еврипид“ на Саламина, Националния археологически музей, Театър „Веакейо“, Международния фестивал „Петра“ и др.

Под патронажа на ЮНЕСКО операта е представена през март 2014 г. в Ню Йорк Сити в Куинс Аудиториум и на Обединените нации с участието на Василис Асимакопулос, представляващ Гърция в ОН, и в амфитеатъра „Ришельо“ на Сорбоната в Париж, представена от Йоанис Маронитис, Президент на Клуба за ЮНЕСКО на Пирея и островите и член на Изпълнителния съвет на Световните федерационни клубове, асоциации и центрове на ЮНЕСКО (WFUCA) за Европа и Северна Америка.

Под палката на диригента Елефтериос Калканис операта е представена по Трета програма на Гръцкото национално радио и телевизия ERT, в Концертната зала на Литературно общество „Парнасос“ и в Древния Парламент на Гърция.

Операта „Прикованият Прометей“ от Панайотис Карусос прави уникална история в гръцката опера. За първи път гръцка опера става популярна. Произведението изразява гласа на популярен борец, който дава на хората надежда и кураж в социалния и морален упадък. Бунтовникът Прометей донася огъня на познанието и универсалното послание за съпротива срещу всякакъв вид тиранична власт. В днешната бурна и размирна ера героят Прометей донася посланието на надеждата. Не само голямата поезия на Есхил и символизмът на титана Прометей докосват света, но и вдъхновеното музикално произведение на Панайотис Карусос, което пробужда първични чувства, невиждани от слушателите.

Клубът за ЮНЕСКО на Пирея и островите е особено благодарен на Софийската опера и Клуб на чудесата за реализацията на тази историческа презентация, първата гръцка опера в Софийската опера, храм на оперната и класическата музика в България.

Йоанис Маронитис, Президент на Клуба за ЮНЕСКО на Пирея и островите.

Спонсорирано от:  Клуб за ЮНЕСКО на Пирея и островите, Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи” София, Федерация за адаптирана физическа активност на Балканите и Черноморския регион (FAPA-BBS), Хеленик Интернешънъл, Елински Американски център на изкуствата, Българското посолство в Атина, Гърция

 
С покана (концерт и прием)