Лора Метанова, БТА - "Подводна" приказка по "Пук" на Валери Петров за публика на възраст от 5 до 105 години представя Софийската опера и балет на 25 февруари
22 фев 2017

Лора Метанова, БТА - "Подводна" приказка по "Пук" на Валери Петров за публика на възраст от 5 до 105 години представя Софийската опера и балет на 25 февруари

Спектакълът "Лили и вълшебното бисерче" по приказката "Пук" на Валери Петров, който е за деца, но в него могат да намерят своето скрито послание всички между пет и 105 години, ще има премиера в Софийската опера и балет на 25 февруари.

Главната героиня е малката Лили, в ролята на която ще бъдат 7-годишната Белослава Костадинова, както и Зора Господинова, но скритият герой е Хрили - бодлива и страшна на пръв поглед риба, която обаче се оказва романтичен самотник, зажаднял за приятелство. В ролята на Хрили ще бъдат Александър Георгиев и Антон Радев.

Сред основните персонажи са още Набръчканият човек, който ще бъде пресъздаден от Красимир Динев и Стефан Владимиров, Медузата - немарлива повлекана, преследвана от хилядите си дечица, един "ненастойчив хищник" /изпълнена от Рада Тотева и Тереза Бакалова/, Октоподът - груб, брутален, агресивен, необходимото зло, по думите на Илия Илиев, който изпълнява ролята заедно с Владимир Горчаков, Калканът - човекът перде /в ролята Калин Душков, Кръстан Кръстанов/.

Приказките на Валери Петров са едновременно за деца и за възрастни, много внимателни, съобщаващи нещата не от първа инстанция, а оставящи хората сами да се досетят за тях, каза Анри Кулев, който е режисьор на спектакъла.

Посланията на приказката са за всички - за лъжата, за приятелството, за добрината, смята той и отбелязва, че често пъти възрастните са по-големите деца. Децата трябва да бъдат лъгани в най-красивия смисъл на думата, иначе  остават на суровата истината на улицата, е мнението на Кулев.           

В тази опера си дават среща различни музикални жанрове, разказа Любомир Денев - композитор и диригент. Той е представил всеки от героите чрез отделен музикален жанр, който го характеризира най-добре. 

Костюмите са на Марта Миронска, която е получила високата оценка за проектите си от своя петгодишен внук. За нея е важно децата да се  възхищават и да не усещат хората зад костюма, а да възприемат персонажите, обясни тя.       

Сценографията е на Анастас Янакиев.

В спектакъла участват и децата от балетната школа на Маша Илиева, както и малките изпълнители от детския хор "Пим-пам".

/ИС/

София, 21 февруари /Лора Метанова, БТА/