БНР,  Автор Росица Кавалджиева - Великолепна нова постановка на „Силата на съдбата“ в Софийската опера
28 ное 2016

БНР, Автор Росица Кавалджиева - Великолепна нова постановка на „Силата на съдбата“ в Софийската опера

На 25-и ноември беше първата оперна премиера от новия сезон на Софийската опера„Силата на съдбата” от Верди.

Националният ни оперен театър ни представи приказно красив спектакъл, без преувеличение – на световно ниво! Следя прожекциите от кино сезона на Метрополитън и от кино сезона на „Ковънт Гардън”, в които сме гледали великолепни класически спектакли с прекрасно добавена мултимедия, която не нарушава сценографията, а напротив – допълва я със съвременните технически възможности. Точно така я възприех и в спектакъла на Софийската опера, който е създаден от режисьора Пиер Франческо Маестрини, авторите на сценографията и видеото Хуан Гийермо Нова и Джузепе Канджеми, художниците на костюмите Лука дал’Алпи и на осветлението Паскал Мера. Това е постановка, която вече е представяна успешно в Словения, Италия и Белгия и след София ще отпътува за Израел и Гърция. Много красиви бяха втората картина в селската кръчма и третата картина във францисканския манастир!

Мултимедията добавяше дълбочина, която създаваше убедително илюзията за много по-големи мащаби на сцената. Много ефектна беше и петата картина на битката. До мен в публиката чух възклицания: Виж колко красиво... Прекрасно... Никога досега не сме гледали такъв спектакъл! Режисьорската идея увертюрата да бъде изпълнена след първо действие като ретроспекция на събитията също беше възприета много добре от публиката.

Премиерата на „Силата на съдбата” в петък ще запомня със силното музикално и актьорско изпълнение на сопрана Габриела Георгиева в ролята на Леонора, която ме впечатли най-много с филирането на тона, на баритона Кирил Манолов в ролята на Дон Карлос ди Варгас – той изпълва и с гласа си, и с внушителната си фигура сцената, и на италианския бас Рикардо Дзанелато в ролята на Падре Гуардиано – той се отличава със зрелостта и стила на интерпретация.


Първият изпълнителски състав можете да гледате и на спектакъла на 30-и ноември /в сряда/. Другият състав, в който Радостина Николаева е в ролята на Леонора и Венцеслав Анастасов изпълнява Дон Карлос ди Варгас, ще играе и на 29-и ноември /във вторник/.

Чуйте в звуковия файл документален запис от премиерата.

http://bnr.bg/post/100765948