105 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДЖАН КАРЛО МЕНОТИ
13 ное 2016

105 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДЖАН КАРЛО МЕНОТИ

7 юли 1911 г., Каделяно, Италия – 1 февруари 2007, Ню Йорк, САЩ

Като юноша Джан Карло Меноти учи в консерваторията „Верди“ в Милано. Седемнайсетгодишен заминава за Филаделфия, САЩ, където изучава композиция при Розарио Скалеро в института „Къртис“. Уста­новява се завинаги в Америка. Не се отказва от италианското си поданство и корени, но се смята за американски композитор. Работи активно като оперен режисьор, либретист и импресарио. През 1958 г. основава IL festival di due mondi” „Фестивала на двата свята“ в италианския град Сполето, където ежегодно се срещат млади италиански и американски композитори, диригенти, певци и инструменталисти. По- късно прави такъв фестивал и в Мелбърн, Австралия, известен като „близнака на Сполето”. По негов образец на много места в Европа и Америка биват учредени подобни фестивали, сред които е и нашият „Аполония” в Созопол.

Първия си голям успех като оперен автор завоюва през 1937 г. с едноактната комична опера „Амелия отива на бал“. Следват: „Старата мома и крадецът“ (1939), „Богът на острова“ (1942), „Медиум“ (1946), „Телефонът“ (1947), „Консулът“ (1950), „Амал и нощните посетители“ (1951), „Светицата от Бликър стрийт“ (1954), „Мария Головин“ (1958) и „Последният дивак“ (1963). Пише още балети, кантати, симфонични поеми, инструментални концерти, камерни творби.

Меноти е сред големите съвременни драматурзи на ХХ век с изострен театрален усет за сцената. Той тръгва от голямата италианска тради­ция (Верди и особено от Пучини) и си служи с нейните условности – дори с нейните схеми, но спонтанно и без типичната италианска реторика. Подобно на своя вели съвременник, англичанина Бенджамин Бритън, предпочита камерния, интимен изказ с подчертан психологизъм и отсенъчност на чувствата. Неслучайно Меноти нарича произведенията си не опери, а „пиеси с музика“ или „музикални драми“. Слово­то и музиката в неговия театър са неделими и до голяма степен, като притежава и безспорен литературен талант, той дължи успеха си и на това, че сам избира интересните съвременни сюжети и пише сам либретата за оперите си. Меноти е сред най-често поставяните оперни автори не само в Щатите, но и в целия свят.

ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ