ВОДЕЩОТО СВЕТОВНО СОПРАНО ФИОРЕНЦА ЧЕДОЛИНС  ГОСТУВА В „ДОН КАРЛОС”
25 окт 2016

ВОДЕЩОТО СВЕТОВНО СОПРАНО ФИОРЕНЦА ЧЕДОЛИНС ГОСТУВА В „ДОН КАРЛОС”

На 29 октомври водещото световно сопрано ще гостува на сцената на Софийска опера и балет в операта „Дон Карлос” от Верди. Тя ще изпълни ролята на Елизабет Валоа, кралица на Испания. Със спектакъла Операта чества 80 годишния юбилей от рождението на големия български бас Никола Гюзелев.

 Фиоренца Чедолинс е пяла главните роли в опери от Верди и Пучини в някои от най-големите световни театри, включително Миланската „Ла Скала“, Виенската държавна опера, „Метрополитън“ в Ню Йорк, Кралската опера „Ковънт гардън“ в Лондон, Парижката национална опера, Цюрихската опера, Залцбургския фестивал, Баварската държавна опера в Мюнхен, Новия Токийски национален театър, Националната академия „Санта Чечилия“ в Рим, театър „Реал“ в Мадрид, театър „Лицеу“ в Барселона, Арена ди Верона, театър „Ла Фениче“ във Венеция, театър „Реджо“ в Парма, „Маджо музикале фиорентино“, театър „Сан Карло“ в Неапол.

Работила е с диригенти като Зубин Мета, Рикардо Мути, Мюнг Вун Чунг, Рикардо Шаи, Лорин Маазел, Фабио Луизи, Никола Луизоти, Даниеле Гати, Даниел Орен, Марчело Виоти, Нело Санти, Хесус Лопес-Кобос, Джанлуиджи Джелмети и с режисьори като Робърт Карсън, Уго де Ана, Джанкарло дел Монако, Уилям Фридкин, Денис Криф, Марио Мартоне, Дамиано Микиелето, Джулиано Монталдо, Пиер Луиджи Пици, Дейвид Паунтни, Греъм Вик и Франко Дзефирели.

През сезон 2014/15 постига голям успех с изпълненията си на „Мадам Бътерфлай“ (Чо-чо-сан) в „Маджо музикале фиорентино“ и Билбао, „Тоска“ (едноименната роля) в театър „Лицеу“ в Барселона, в театър „Сан Карло“ в Неапол, във Флоренция и Палма де Майорка, „Фалстаф“ (Алис) в Холандската опера, „Аида“ (едноименната роля) в Мачерата и по време на турне в Япония, „Евгений Онегин“ (Татяна) в Палма де Майорка, както и „Палячи“ (Неда) в Миланската „Ла Скала“.

Тя започва сезон 2015/16 с „Тоска“ в театър „Ла Фениче“ във Венеция. Следват „Бохеми“ (Мими) в театър „Карло Феличе“ в Генуа, „Тоска“ в Лайпцигската опера и „Федора“ в театър „Сан Карло“ в Неапол.

По време на кариерата си получава множество награди и номинации, сред които наградата „Абиати“ на италианската критика, Оперни награди за 1999 и 2001 г., наградите „Зенатело“ на Арена ди Верона за 2000 и 2001 г. и наградата „Кампоамор“ на испанската критика.

Обширната ѝ дискография включва няколко DVD-та, включително „Дон Карлос“ на живо от Миланската „Ла Скала“, „Фалстаф“ от Залцбургския фестивал, „Луиза Милер“ от Вердиевия фестивал в Парма, „Мадам Бътърфлай“ и „Тоска“ от Арена ди Верона, „Норма“ от театър „Лицеу“ в Барселона, „Мария Стюарт“ и „Лястовичката“ от театър „Ла Фениче“ във Венеция, „Палячи“ от Цюрихската опера и „Норма“ от Новия Токийски национален театър, както и записи на „Трубадур“(на живо от театър „Реджо“ в Парма, „Вилиси“ (на живо от Генуа), „Тоска“ за Decca и „Норма“ за Bongiovanni.

Активна и в образователната сфера, тя води курсове в следдипломното обучение в Консерваторията на Италианска Швейцария.

През 2016 г. Чедолинс изпълни с невероятен успех в Софийската опера и балет ролята на  Норма от едноименната опера.

На 29.10 тя ще пее в чест на юбилея на легендарния бас Никола Гюзелев.