в. 24 часа - Най-дълбокият басов глас на света - Роберто Скандюци, на 29 октомври - отново на сцената на Софийска опера и балет
25 окт 2016

в. 24 часа - Най-дълбокият басов глас на света - Роберто Скандюци, на 29 октомври - отново на сцената на Софийска опера и балет

Световноизвестният бас Роберто Скандюци ще гостува отново в Софийската опера, този път като крал Филип II в „Дон Карлос” на Джузепе Верди.

Прочутият с харизматичната си индивидуалност, с красотата на своя глас и с хармоничния си и благороден тембър изпълнител ще излезе на сцената на 29 октомври в постановката на Пламен Карталов. С юбилейният спектакъл се чества 80 години от рождението на оперната легенда Никола Гюзелев.

Скандюци печели винаги софийската публика - преди година с интерпретацията си на една от коронните за всеки бас партии - на Филип II от „Дон Карлос“. Познавачите на Верди останаха очаровани от тънкото владеене на ролята, фината вокална интерпретация и дълбочина на образа, които демонстрира италианският изпълнител, познат по оперните сцени по цял свят. Басът е постоянен гост на най-големите оперни театри – в Европа и Америка.

Роден в Тревизо, Италия, където учи оперно пеене. През 1992 г. дебютира в Миланската скала, в „Сватбата на Фигаро” от Моцарт под диригентството на Рикардо Мути. С интерпретацията  си на Фиеско в „Симон Боканегра” от Верди в Ковънт Гардън, под диригентството на  сър Джордж  Шолти, певецът добива световна слава. Работил е и с имена като Клаудио Абадо, сър Колин Дейвис, Лорин Маазел, Зубин Мета, Рикардо Мути, Сейжи Озава, Валери Гергиев, Кристоф Ешенбах, Джеймс Ливайн, Джузепе Синополи, Жорж Претр, Савалиш.

Скандюци е наричан от музикалната критика най-дълбокия басов глас на света. Богатият репертоар на изпълнителя включва Филип II, Фиеско, Закария, Падре Гуардиано, Атила (Верди), Фауст (Гуно), Дон Кихот (Масне), Борис и Досифей (Мусоргски), Гремин (Чайковски). Изпълнява и композитори от ХХ век като Стравински, Дворжак, Дебюси.