afish.bg - Удоволствието „Набуко”
24 юли 2016

afish.bg - Удоволствието „Набуко”

Софийската опера вдигна отново на крака публиката пред катедралния храм „Св. Александър Невски”

Да слушаш Верди винаги е удоволствие. Да слушаш „Набуко” е огромно удоволствие. А да гледаш постановка на една от най-обичаните опери на италианския гений, направена с размах, фантазия, стил и великолепни гласове е… чакано събитие. Чакано месеци наред, след като се разбра, че най-новият проект под открито небе на акад. Пламен Карталов е именно „Набуко” от Джузепе Верди. Защото и посланията на операта, която разказва история за любов и ревност на фона трагичния сблъсък между евреи и вавилонци, са актуални и днес.

Роберто Скандюци (с бялата брада) в ролята на жреца Захария и Владимир Стоянов (вдясно) като разкаялия се цар Набуко

Снощи 1500 меломани се събраха в специално построената арена, за да бъдат първите зрители на още един мащабен спектакъл на Софийската опера. И несдържаните им аплаузи при всяко впечатляващо изпълнение в хода на представлението сякаш предсказваха финалния триумф. Разбира се, българският баритон със световна кариера Владимир Стоянов бе отрупан с най-много обич и възгласи „браво”. Но италианците Сузана Бранкини (сопран) и Роберто Скандюци (бас) вече са в сърцата на българските оперни почитатели.

Сцената сякаш е влюбена и в тримата солисти, превъплътили се в образите на самозабравилия се цар Набуко, на неговата незаконна и жестока дъщеря Абигайл и на импозантния жрец помирител на враждуващите народи Захария. Стоянов, Бранкини и Скандюци се движат и пеят така, сякаш наистина всичко е на живот и смърт. Мощни гласове, артистично присъствие, уважение към публиката и към изкуството, на което са избрали да служат…

Именно затова зрителите ги отрупаха с „браво” и овации. Заслужиха ги и колегите им в останалите партии Силвана Пръвчева, Даниел Дамянов и Красимир Динев, Шай Блох (Израел), Кахабер Шавидзе (Грузия), балетистите от националната трупа и оркестърът, дирижиран от руския маестро Михаил Синкевич. А хорът на Софийската опера, ръководен от Виолета Димитрова, създаде емоцията в най-драматичните моменти и разплака мнозина верни на Верди меломани. Сред тях бяха и десетки дипломати, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и министърът на културата Вежди Рашидов.

Поклони и овации на финала на премиерата в съботната вечер

Понякога си мисля, че режисьорският размах и фантазията на маестро Карталов не бива да ме учудват. Все пак на любимите му постановки под открито небе сме свидетели повече от 20 години. И всеки път се питам: „А другия път накъде ще поеме?” Накъде ли след „Набуко”? Това е въпрос за следващи сезони, без да броим предстоящото августовско Вагнерово приключение в Магурата, за което вече знаем.

Иначе тази вечер тръпнат други солисти за водещите партии от второто представление Вердиевата „Набуко” на площада пред „Св. Александър Невски” – Кирил Манолов, Габриела Георгиева, Димитър Станчев, Даниел Острецов и румънката Оана Андра. На диригентския пулт ще бъде отново маестро Синкевич, а следващите пет вечери от 25 до 31 юли представленията ще са под палката на Григор Паликаров. На добър час!

Виолета Цветкова, AFISH.BG

Връзка към публикацията