Красивата албанка с български корен Рамона Тулумани пее в „Травиата” - в. 24 часа
29 юни 2016

Красивата албанка с български корен Рамона Тулумани пее в „Травиата” - в. 24 часа

Рамона Тулумани, красивата албанка с българси корени, която ще изпълни ролята на Виолета в „Травиата” на 5 юли на сцената на Софийската опера и балет, споделя, че е влюбена в италианските композитори. За нея „Травиата” е шедьовър. „Чест е за всяко сопрано да се превъплъти като Виолета”, твърди певицата

Младата дама ще има партньори като известния украински тенор Михайло Малафии в ролята на Алфред и на солиста Пламен Папазиков, който за първи път ще изпълни баритоновата партия на Жорж Жермон.

Рамона Тулумани е родена в Тирана, Албания, на 5 юли 1985 г. Още от дете започва да свири на пиано, като дори печели някои награди. След това учи пиано и пеене в гимназията по изкуствата, като се дипломира само с пеене. Завършва Академията за изящни изкуства в Тирана с отлични резултати. През първата си година в Академията тя е в майсторския клас на прочутото сопрано Катя Ричарели. Участва също и в няколко други майсторски класа на Катя в Рим, както и в други градове в Италия. 

След академията албанката се състезава за участие в майсторския клас на голямото сопрано Райна Кабаиванска в София. Рамона е сред десетте избрани от нея измежду сто певци. След приключване на обучението си тя изцяло се посвещава на оперната сцена.

Рамона се изявява успешно на сцената на Тиранската националната опера и балет в опери като „Риголето” и „Травиата” на Верди. Тези две опери съпътстват младата певица в Италия много пъти, където режисьор е Катя Ричарели. Албанката участва с успех в операта „Бохеми”, „Любовен еликсир”, „Вилиси” и т.н. Но операта, която пее най-много пъти и продължава да пее е „Травиата”. Диригентите, с които си сътрудничи, са Даниеле Аджиман, Вито Клементе, Леонардо Куадрини, Виторио Паризи, Джанкарло де Лоренцо и т.н.

Голяма емоция е, когато през 2013 г. пее във Ватикана по случай рождения ден на папа Франческо. Рамона е първото албанско сопрано от страната на майка Тереза, поканено на такова голямо събитие. В един от репортажите на “RAI 3”, Рамона е представена като „най-красивия глас на това събитие”. 

Тя е пяла в много страни, в Париж, Атина, на Охридския летен фестивал в Македония, в Организацията на обединените нации в Женева и т.н. Всяка година Рамона участва в концерта „Тримата тенори” в Тирана като специален гост.

Преподавател е в Албанската академия на изкуствата.

Тулумани е „Посланик на мира” от 2007 г. и получава автограф от Бан Ки Мун през 2007 г. Тя участва всяка година в програмата Охридско лято, на Античния театър в Охрид.
Певицата е известна сред интелектуалците в Албания като приятелка на културата на България. На тържествени форуми в Тирана, посветени на Деня на народните ни будители, организирани от нашето Министерство на външните работи, Тулумани изпълнява концерти от оперната класика.

Рамона има български корени. Нейният прадядо Георги Лилов е бил строителен инженер и помага на архитект Лазар Парашкеванов при строителството на Софийската опера.
През 1963 г. Николета Лилова, дъщеря на Георги Лилов, бабата на Рамона, се омъжва за албанеца Рамиз Ковач. По това време г-н Ковач учи оперно пеене при проф. Христо Бръмбаров. След като завършва следването си, той заминава със съпругата си за Тирана, Албания. 

Рамиз Ковач е най-известният баритон в Албания. Той е удостоен със званието народен артист. Носител е на много награди.

Рамона Тулумани е от семейството на артисти, което означава, както твърди тя, че съдбата й е предопределена да бъде свързана с изкуството. „Първият ми идол беше дядо ми, Рамиз Ковач, а след това баща ми, Едмонд Тулумани, който ме научи на работа. За мене има два важни момента, когато стъпя на сцената. Първият е в началото. Тогава вълнението е изключително голямо. От вълнението идва и желанието да се покажеш на всяка цена. Така неусетно влизам в ролята. Другият важен момент е краят, когато се сблъсквам с реакцията на публиката, на обществеността. Аплодисментите означават, че съм се справила много добре. Аз съм лирична певица и за мене италианския репертоар е преди всичко!”