БТА - "Ути Бъчваров  забърква таен специалитет за китайска принцеса"
21 юни 2016

БТА - "Ути Бъчваров забърква таен специалитет за китайска принцеса"

Почитателите на операта и балета отново ще могат да се насладят на открито на избрани спектакли на Софийската опера и балет - на седмия Летен фестивал "Опера в парка", от 1 до 17 юли в романтичната гора на Военната академия, съобщават от операта.

Събитието е под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова, със съдействието на Министерството на отбраната. 

Класическото заглавие "Турандот" от Джакомо Пучини, с което миналата есен Софийската опера очарова за пореден път публиката в Япония, ще бъде представено на 1, 2 и 3 юли от 20.00 ч. Диригент е Григор Паликаров, режисьор - Пламен Карталов. Сред солистите са Габриела Георгиева и Баясгалан Дашням /Турандот/, Костадин Андреев и Мартин Илиев /Калаф/, Силвана Пръвчева и Цветана Бандаловска /Лиу/, Светозар Рангелов и Ангел Христов /Тимур/.

Спектакълът на 3 юли ще е със специалното участие на кулинарния спец Ути Бъчваров, който ще докаже, че между добрата опера и добрата храна има пряка връзка. Докато на сцената се забъркват вечните истории за любов, страст, желание за мъст и отплата, Ути ще свещенодейства около най-големия тиган у нас, приготвяйки пред погледите на зрителите свой таен специалитет.

С музиката на Джузепе Верди и Сергей Онсов и шедьовъра "Дамата с камелиите" на 8 и 9 юли от 20.00 ч. ще изкушат почитателите на Терпсихора първите сили на родния балет Катерина Петрова и Марта Петкова /Маргарита Готие/, Емил Йорданов и Никола Хаджитанев /Арманд Дювал/, Кирил Иванов /Жорж Дювал/, Трифон Митев /Граф Жирей/.

Превърналият се в класика балет по музика на Микис Теодоракис "Зорба гъркът" ще спечели за пореден път възторзите на публиката на 10 и 13 юли от 20.00 ч. Участват Росен Канев /Зорба/, Емил Йорданов и Никола Хаджитанев /Джон/, Катерина Петрова и Марта Петкова /Марина/, Трифон Митев /Йоргос/ и Анастасия Неделчева /Мадам Ортанс/.

Три дебюта ще има в балета "Силфида" по музика на Херман Льовенскьолд - на 15 и 16 юли от 20.00 часа. За първи път зрителите ще видят Боряна Петрова и Памела Пандова като Силфида и Анастасия Неделчева - Медж.

За най-малките са оперите  "Козелът сърдитко" от Юли Дамянов - на 2 и 10 юли от 11.00 ч., и "Вълшебната флейта" за деца - на 9 юли от 11.00 ч., и детските спектакли "Мечо Пух" от Андрей Дреников - на 3 и 17 юли от 11.00 ч., и "Червената шапчица" от Александър Владигеров - на 16 юли от 11.00 часа.     

Организаторите ще разкажат подробно за фестивала на пресконференция на 22 юни от 11.00 ч. в парка на Военната академия "Г. С. Раковски".

       /НЗ/

София, 20 юни /Пенка Момчилова, БТА/