КАТО ПРИЗИВЕН КАМБАНЕН ЗВЪН ЩЕ ЗВУЧАТ ПОСЛАНИЯТА НА „НАБУКО“ ПРЕД ХРАМА
16 юни 2016

КАТО ПРИЗИВЕН КАМБАНЕН ЗВЪН ЩЕ ЗВУЧАТ ПОСЛАНИЯТА НА „НАБУКО“ ПРЕД ХРАМА

Библейската легенда за страданията на поробения еврейски народ в шедьовъра на Верди ще се разгърне от 23-31 юли до „Св.Александър Невски“ с изпълнители от 5 държави

Нова внушителна сцена издига през юли Софийската опера – този път от северната страна на храма „Св. Александър Невски“, където от 23-31 юли в шест вечери ще се разиграе драмата на първата историко-героична опера на Джузепе Верди – „Набуко“. Най-новият проект на режисьора Пламен Карталов е вторият след постановката на „Борис Годунов“ от Мусоргски през 2014 г., в който се използва внушителният естествен декор на Патриаршеската катедрала.

Трапецовидната сцена с формата на разгънат свитък – с 40 метра дължина и 10 метра дълбочина и 4-етажните градини на Семирамида, изградени върху масивна пирамидална конструкция, както и една същинска Стълба към небето, която завършва с ръцете на Моисей, ще впечатляват многобройната публика с новото мащабно творческо предизвикателство с подписа на Маестро Карталов. „Има една много емоционална и съдбовна фраза в операта „Набуко”, която се свързва с днешната демографска, политическа, духовна и икономическа криза у нас: „О, Родино моя, красива и изгубена...” Тази фраза извира от мислите със златни крила, да кацнат по скали и хълмове на родната земя, върху опустошените кули от отминали славни времена и златните арфи на вярващи и на поети, с надеждата Господ да вдъхва песен и да вдъхновява добродетелните. Връзката с плача и стоновете от Хора на евреите от „Набуко” е метафорична с днешното време, когато на родната ни земя се раждат толкова много таланти, хора с огромна енергия от различни слоеве, но поробени от безгрижието, пренебрежението към ценностното, от политическата, икономическа и културна родна безпътица. А плодът от съвкупността на материалното и духовното творчество създава културата на една нация, а без култура каква нация е тя... Затова като призивен камбанен звън, и като от Храм на Спасението, избрахме да звучат посланията от „Набуко“ на безсмъртния маестро на италианската революция Джузепе Верди“, посочва Пламен Карталов. Той и целият творчески екип отдавна са доказали и вкус, и високи постижения в овладяването на големи сцени на открито. Сценографската идея е на режисьора, а дизайнът на костюмите – на Цветанка Петкова-Стойнова.

Истинско звездно присъствие ще украси мултинационалния състав от изпълнители на главните роли от България, Италия, Израел, Грузия и Румъния. В прочутата Вердиева творба в ролята на Набуко ще блестят Владимир Стоянов и Кирил Манолов. Четири са изпълнителките на Абигаил: Габриела Георгиева, Йорданка Дерилова, Радостина Николаева и Сузана Бранкини, Италия. В ролята на Захария се представят гостът от Италия Роберто Скандюци, Димитър Станчев и Светозар Рангелов. В останалите роли – Даниел Дамянов, Даниел Острецов и Росен Ненчев (Измаел); Дилета Скандюци, Италия, Оана Андра, Румъния, Цвета Сарамбелиева и Шай Блох, Израел (Фенена), Ангел Христов и грузинският гост Кахабер Шавидзе (Великият жрец), Красимир Динев и Хрисимир Дамянов (Абдало), Елена Стоянова и Силвана Пръвчева (Анна).

Преди две години Пламен Карталов каза, че с постановката на „Борис Годунов“ е издигнат нов олтар на операта – пред храма „Св. Александър Невски“. На 23, 24, 28, 29, 30 и 31 юли този олтар ще е сцена за едно от най-интересните заглавия в творчеството на Джузепе Верди, което той самият счита за начало на творческото си развитие. Спектаклите ще бъдат дирижирани от Михаил Синкевич от Русия и Григор Паликаров. 

Премиерата на „Набуко“ е посветена на юбилейните 125 години Софийска опера и е под патронажа на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова като важна част от културната програма на столицата. Премиерата на знаменитата творба на Верди стана възможна благодарение на любезната подкрепа на Министерството на културата, със спонсорската помощ на Ютекс, Обединена българска банка, Мтел, Булстрад.

Медийни партньори са БНТ и БНР.