ПУБЛИКАТА НА „ПРЪСТЕНА НА НИБЕЛУНГА“ ЗА ПОСТАНОВКАТА
01 юни 2016

ПУБЛИКАТА НА „ПРЪСТЕНА НА НИБЕЛУНГА“ ЗА ПОСТАНОВКАТА

И петото изпълнение на тетралогията от Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“ – от 21 до 27 май – премина при обичайното и добре познато вълнение и висок градус на емоциите в и извън залата на Софийската опера и балет. Публика от 13 държави, сред която зрители от Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Грузия, САЩ, Китай и Япония, заедно с българската публика изпращаше с дълго нестихващи аплаузи всяка от четирите фестивални вечери. Новаторската постановка, оркестърът с гост-диригент Манфред Майрхофер, великолепните солисти и хор привлякоха възторзите на познавачи и любители на творчеството на Вагнер. Да гледат поредното издание на „Пръстена“ бяха дошли както хора, които за първи път се докосват до музиката на германския композитор, така и ценители, които гледаха тетралогията за 2-ри, 3-ти и дори за 4-ти път. Ето какво споделиха те за видяното по време на изпълнението на „Залезът на боговете“.

Dmitry SemenovskyДмитрий Семеновский, Русия: Искам да отбележа, че целият „Пръстен” звучи много по немски. Нямаме усещането, че пеят чужди за Германия изпълнители и това е особено приятно. Другото е, че както очаквах от Вагнер, всичко е много емоционално, много силно. Постановката е много добра. Харесва ми този начин на поднасяне на историята като някаква приказка. Идвам, за да видя епическа опера, нещо приказно, а не политика. Много ми харесва сценографията – изчистена, с много малко декор. Впечатляваща е и работата с мултимедията, която попада много точно там, където трябва.

Prof.Hans Peter LehmannПроф.Ханс-Петер Леман, Германия: В тази великолепна опера оркестър и сцена са в много добра комбинация. Изпълнителите пеят на добър немски, продукцията е отлична, гледам я за трети път. Чудесна и артистична – първокласна, така бих я определил. Няма разлика между показаното във Фюсен и тук, където сцената е значително по-малка. Актьорите-певци с цялостното си поведение ми допадат изключително много. Качеството е толкова високо, че поддържа интереса на публиката всеки път. Благодаря ви! Поздравления!

Vestimir KrastevВестимир Кръстев, България: Отскоро започнах да гледам опера и съм много впечатлен от видяното. Харесва ми историята, певците, декорите – всичко е прекрасно и съм направо изумен! Бих го гледал отново.

Yoana VasilchinaЙоана Василчина, България: Безкрайно съм впечатлена от Вагнер. Първата му творба, която гледах и която ме грабна, бе постановката на Софийската опера на „Тристан и Изолда”. В тетралогията „Пръстенът на нибелунга” на мен лично много ми допада музиката. Много ми харесва и декорът и най-вече конете-конуси. Много идейно и много ефектно е всичко това. Смятам, че магията на операта трябва да се види с очите и да се почувства със сърцето.

Klaus BillandКлаус Биланд, Германия: Постановката ми е отлично позната, гледам я за четвърти път. Това, което е по-различно този път е по-голямата зрялост при някои от изпълнителите, станали са много по-уверени в текста и това много ми харесва. Що се отнася до мултимедията, в нея има толкова много фантазия, че дори да се променя всеки път, тя си остава много интересна и впечатляваща.

MikikoМикико, Япония: Във вашата постановка на „Пръстена” впечатляват гласовете на солистите, много приятна е и художествената част на тетралогията. Радвам се, че имам възможността да я гледам именно тук, в София.

Teo YorgovТео Йоргов, България: Фабулата е представена по такъв начин, че деца и възрастни – от 10-99 години могат да бъдат докоснати от нея, да я разберат и все пак да им бъде интересно и да останат с хубави впечатления. Всичко е на толкова високо ниво, толкова добре е направено, че просто се запечатва, слива се и допринася за страхотното цялостно преживяване.

Malcolm Allen 1Малкълм Алън, Великобритания: Това е креативна, направена с много въображение постановка. Гледал съм три други продукции на „Пръстена”, но във вашата балансът между отделните компоненти е чудесен. Оркестърът свири много добре, изпълнителите ви са фантастични като цяло. Харесвам режисурата, сценографията, всичко.

Ani PanayotovaАни Панайотова, България: Не съм музикален специалист, но от чутото мога да кажа, че изпълнителите са страхотни, имат прекрасни гласове. Визията на постановката ме впечатли и е причината да пожелая да я видя.

Sandra MartinСандра Мартин, Великобритания: Много впечатляваща постановка. Трябва да кажа, че вашият оркестър и изпълнителите ви са забележителни. Великолепно е, че България е в състояние да предложи толкова много големи певци, поздравления за изцяло българския състав!

Viktoria RolanskaВиктория Роланска, България: За първи път гледам „Пръстенът на нибелунга” и съм страхотно впечатлена от актьорската игра на изпълнителите и от сценографията като цяло. Страхотно е, че около нас има много чужденци, които са гледали тетралогията на различни сцени из цяла Европа и с които можеш да обменяш впечатления за качествата на нашата постановка.

Atanas KrastevАтанас Кръстев, България: Страхотно! Според мен сцената на Софийската опера е малка за този „Пръстен”, може би би трябвало да се играе на два пъти по-голяма сцена. Събитието е огромно и като цяло е много впечатляващо. Не смятам, че мога да откроя който и да било от компонентите му – музиката, изпълнението, декорите – всичко е в хармония. Затова според мен тази сцена е малка за случващото се върху нея.

Teodora ZafirovaТеодора Зафирова, България: Тази постановка е нещо феноменално и сякаш открехва душата на човека към Вселената и към посланията, които Вагнер е искал да каже. Но това е нещо, което трудно може да се опише с думи. Всеки човек трябва да гледа творбите на този композитор и да се докосне до неговото творчество.

Davit KintsurashviliДавит Кинцурашвили, Грузия: За пръв път съм в София и много се радвам, че съм тук. Не очаквах толкова високо ниво, заглавието е твърде сложно и съм много щастлив, че видях с очите си, че Софийската опера е в състояние да го представи така прекрасно. Всички изпълнители, които са българи, са просто великолепни и като произношение на немски език, и като чувствителност. Благодаря им, най-вече на режисьора Пламен Карталов, сътворил този изумителен спектакъл, с толкова много емоция! И се надявам в бъдеще да си сътрудничим след като подписахме Меморандум за разбирателство между Софийската опера и балет и Грузинската държавна опера в Тбилиси. Имаме големи съвместни планове за бъдещето.

William LewisУилям Луис, САЩ: Оркестърът под палката на Манфред Майрхофер звучи чудесно, всичко в постановката е на ниво заради великолепната концепция на Маестро Карталов. Тя включва толкова движение по сцената, толкова много страст, която напълно съответства на леещата се от оркестрината музика и тя наистина се лее. Хорът е великолепен. Всички са добри, всичко е както трябва. Именно цялостната концепция прави този фантастичен „Пръстен” това, което е.

Petter E.SkrikerudПетер Скрикерюд, Норвегия: Със съпругата ми гледахме „Пръстена“ за трети път тук и всеки следващ път се получава все по-добре. Мисля, че има подобрени детайли и е фантастично как с прости, но интелигентни средства постигате ефектите със светлината. Най-важното нещо за нас е музиката и певците и това, което чуваме е фантастично. Много сме впечатлени как го правите само с български изпълнители. Изумително!

Eva SkrikerudЕва Скрикерюд – Швеция/Норвегия: Мисля, че постановката е много, много хубава. Сега е дори по-красива, леко са променени декорите. Гледала съм „Пръстена“ десетина пъти на различни места. Мисля, че вашето изпълнение е много хубаво. Харесва ни пеенето, а също и оркестърът, сега свири по-добре. Музикантите ви са се усъвършенствали.

Edith BlumeЕдит Блуме, Швейцария: Гледала съм „Пръстенът на нибелунга“ в Байройт, в Десау… Вашият е много добър. Постановката е много ефектна, много впечатляваща. А певците, тях би трябвало да ги изпратите в Байройт. Зигфрид е изключителен, същото се отнася и за Брюнхилде, останалите също са добри певци.

Zdenka ArndЗденка Арнд, Хърватска/Швейцария: Гледала съм „Пръстена“ 7 или 8 пъти и за мен е нещо много ново, че сцената подкрепя музиката по начин, различен от този, който съм виждала досега. Сякаш всичко е цялостно и се развива заедно – старата история е с ново значение, което е прекрасно. Учудва ме, че мога да открия такова нещо в София, а не в Байройт, Виена, Цюрих или в други театри. Вие сте го представяли и във Фюсен и критиката беше много добра. И особено с тези коне... Прекрасно! Моля ви, не оставяйте нещата да замрат! Продължавайте все напред,  посетете възможно най-много други театри, защото вашата постановка наистина е различна.

Helga DitzХелга Диц, Швейцария: „Залезът на боговете“ много ми хареса. Бях много впечатлена от декорите, а също и от певците. Слушала съм го с много известни изпълнители. Беше много впечатляващо, защото почувствах, че е трудно за българите да пеят на немски. Гледала съм много впечатляващи постановки, но смятам, че тази е много интересна от художествена гледна точка. Именно смисълът, който лежи много дълбоко и който всъщност е много актуален и който по някакъв начин ни касае и днес – той се разкри много добре днес и намирам това за великолепно.

Vladimir KhachadoryanВладимир Хачадорян, Франция: За първи път гледам Вагнер. Това, което оценявам истински, е постепенното набиране на мощ в тази опера. Тя започва спокойно, забавно е. Началото е доста лежерно и направо сме отнесени от красотата на спектакъла.

Mariana AmovaМарияна Амова, България/Франция: Прекрасно е. Много ни хареса. Сценографията е много оригинална. Музиката и цялата постановка тук наистина е тотално изкуство, каквато всъщност е и идеята на Вагнер. За първи път гледам „Пръстенът на нибелунга“. Живея във Франция, но всеки път, когато се връщам в България, посещавам постановки в Софийската опера.

Nina MitskanovaНина Мицканова, България: Радвам се, че Вагнер най-сетне беше поставен и се слуша в България. И се радвам, че има хора, които идват тук с голямо удоволствие. Има и една призрачност, и една приказност в тази история – така я усещам аз. Едно начало, което въпреки всички перипетии, през които се преминава, завършва жизнеутвърждаващо.

Prof.Ulrich HeiderПроф. Улрих Хайдер, Германия: Гледах 2 от частите преди няколко години, но като цяло видях българския „Пръстен“ за първи път през тази седмица. Много оригинална постановка. Хубаво е, че в нея всичко е интегрирано, всичко е част от едно цяло, дори и гласовете, толкова много добри изпълнители в един оперен театър! Това е много впечатляващо.

Monika HeiderМоника Хайдер, Германия: Обичам Вагнер от 16-годишна. Гледала съм общо 3 „Пръстена“, напълно различни един от друг – по един в Хамбург и във Франкфурт, но този е величествен с цветовете и с гласовете, които са поразителни.

Lyudmila SavovaЛюдмила Савова, България: От 2013 г. гледам за трети път българския „Пръстен“. Смятам и занапред да го посещавам. Дори ми се отвори апетит за Байройт и за други хубави места и много се надявам да ги посетя. Това е изключителна постановка. В нея има дух. Отваря се сърцето, умът по някакъв начин се слива с него. Това е богоуподобяване, някаква изключителна хармония със света. Духът ми се успокоява и ставам много добра. Не очаквах това.

Dr.Nina BelovaД-р Нина Белова, България: За първи път гледам „Залезът на боговете“ и целия „Пръстен“. Слушала съм го в различни изпълнения, но не и в постановка на живо. Постановката на Софийската опера е много интересна, гласовете са чудесни и атмосферата е много хубава.

Prof.Miglena NikolchinaПроф. Миглена Николчина, България: За втора година със семейството ми гледаме „Пръстенът на нибелунга“. С голямо удоволствие по принцип идваме често на опера, но вече я посещаваме и специално за Вагнер.

Prof.Svetla ManevaПроф. Светла Манева, България: Самият факт, че гледам българският „Пръстен“ за четвърти път говори сам за себе си. Това е едно удоволствие, което ни доставя Софийската опера, което не може да се замени с нищо. Вагнер ти дава много музика!