Цветана Бандаловска е наградена със „Златно перо“
20 май 2016

Цветана Бандаловска е наградена със „Златно перо“

Сопраното получи отличието по случай 24 май

Сопраното Цветана Бандаловска, солистка на Софийската опера, бе отличена с наградата „Златно перо“ за принос към българската култура. Отличието на радио „Classic FM“ и на Галерия „Макта“ се връчва по традиция в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.  

Бандаловска от 2001 г. е солистка в първия ни оперен театър, на чиято сцена се превъплъщава в „Бохеми”, „Турандот, „Мадам Бътерфлай” от Пучини, Маргарита от „Фауст” на Гуно, Дона Елвира в „Дон Жуан” от Моцарт, Елизабет от „Дон Карлос“ на Верди, Татяна от „Евгений Онегин“ на Чайковски, Зиглинде от „Валкюра“ и Гутруне от „Залезът на боговете“ на Рихард Вагнер.

Последните две постижения на сопраното, за които тя спечели възторзите на публиката и  признанието на критиката, са Изолда от „Тристан и Изолда“ на Вагнер и Норма от едноименната творба на Белини. Бандаловска притежава свой неповторим почерк, който се характеризира със завладяващ артистизъм и финес в изобразяването на нейните героини.

Завършила е Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” като магистър по класическо пеене в класовете на проф. Сима Иванова и доц. Христина Ангелакова. Специализира психотехника по актьорския метод на Майкъл Чехов.

Лауреат е на конкурсите:

  • „Борис Христов” през 2004 година, удостоена със сребърен медал, връчен й лично от Гена Димитрова.
  • През 2005 година е избрана да представи България на конкурсите „Певец на света” в Кардиф, Уелс и „Опералия” на Пласидо Доминго във Вашингтон, САЩ през 2001 година.