ТРИ ДЕБЮТА В „МАДАМ БЪТЕРФЛАЙ“
04 фев 2016

ТРИ ДЕБЮТА В „МАДАМ БЪТЕРФЛАЙ“

Бисер Георгиев, Николай Павлов и Цветан Цветков в нови роли в творбата на Пучини

Юбилейните спектакли „125 години Софийска опера“ включват едно от знаковите заглавия в творчеството на Джакомо Пучини – „Мадам Бътерфлай“. Разтърсващата история за истинската и предана любов на японската гейша Чо Чо Сан ще развълнува за пореден път публиката на 6 февруари от 19.00 ч. В главната роля в постановката на Пламен Карталов зрителите ще видят сопраното Цветана Бандаловска, една от любимите си изпълнителки на ролята.
С дебюти в роли ще се представят Бисер Георгиев, Николай Павлов и Цветан Цветков. За първи път като Шарплес ще се превъплъти Бисер Георгиев. Един от най-изявените солисти на първия ни оперен театър, истински вердиев и вагнеров баритон с уникален глас, Георгиев ще демонстрира вокалното и актьорското си майсторство в новия за него образ.

Бисер Георгиев е възпитаник на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Ирена Бръмбарова. Участва в множество международни конкурси, на които е удостоен с първи награди: „Мариа Киара”, Тирана – Албания, Международния певчески конкурс – Ро, Италия и други. Участва в спектакли на всички оперни и концертни сцени у нас, има и поредица от гастроли в чужбина. Бисер Георгиев е солист на Софийската опера и балет. Поддържа широк оперен репертоар, който включва повечето от централните баритонови роли.

Николай Павлов ще представи за първи път ролята на Горо в шедьовъра на Пучини. Изпълнителят е познат както сред оперните фенове, така и сред най-младата публика, на която е любимец в ролите си в спектаклите за деца. Завършил е Музикалното училище “Панайот Пипков” в Плевен със специалност фагот и хорово дирижиране. Започва работа в Музикалния драматичен театър “Константин Кисимов” във В.Търново. От 2005 г. е солист на Музикален театър “Ст. Македонски” в София.
От 2010 г. е солист на Софийската опера и балет. Репертоарът му включва Баренкай от “Цигански барон”, Айзенщайн от “Прилепът”, Данило от “Веселата вдовица”, Едвин от “Царицата на Чардаша”, Логе от “Рейнско злато”. Участвал е в турнета из цяла Европа, Япония, Малта и други.

Цветан Цветков ще излезе на сцената в спектакъла на „Мадам Бътерфлай“ на 6 февруари в ролята на Принц Ямадори. Тенорът завършва Българската държавна консерватория в класа на проф. Лиляна Жабленска. Още преди дипломирането си е приет като артист-солист в Държавния музикален театър “Стефан Македонски”, където с голям успех пресъздава повече от 60 роли в популярни класически оперети. През 1989 е поканен за солист в трупата на Софийската опера след блестящото му представяне в ролята на Дон Алваро от операта на Верди “Силата на съдбата”. С този спектакъл театърът гастролира в Солун, Гърция на фестивала “Димитрия”. От тогава до днес създава репертоар от централни тенорови партии в произведения на Верди, Доницети, Пучини, Моцарт, Росини, Хайдн, Бетовен, Стравински, Рахманинов, Щраус, Халеви и редица български автори. Гастролите му в спектакли на оперни сцени и фестивали както у нас, така и в чужбина са високо оценени от публика и медии.

В спектакъла на „Мадам Бътерфлай“ публиката ще се наслади и на Иванка Нинова (Сузуки), Даниел Острецов (Пинкертон), Силвана Пръвчева (Кейт Пинкертон), Димитър Станчев (Бонзо), Стоил Георгиев (Комисар), Людмил Георгиев (Чиновник). Диригент оркестъра на Софийската опера е Борислав Иванов.