Софийската опера и балет представи  днес, 26 януари, в IV помощно училище „Проф. Димитър Кацаров”,  „Вълшебната флейта”
26 яну 2016

Софийската опера и балет представи днес, 26 януари, в IV помощно училище „Проф. Димитър Кацаров”, „Вълшебната флейта”

Софийската опера и балет представи 

Софийската опера и балет представи  днес, 26 януари, в IV помощно училище „Проф. Димитър Кацаров” детската адаптация на операта „Вълшебната флейта”. Спектакълът  е подарък на децата с умствена изостаналост от първия ни оперен театър.

„Вълшебната флейта" е търсено представление. Тази опера е едно от най-често изпълняваните произведения в оперните театри.

Последната опера на В. А. Моцарт, „Вълшебната флейта" е шедьовър, който не слиза от оперните сцени.  Гьоте много харесва тази опера, нарича я „утопична и странна приказка, в която се проповядват човешките добродетели: любов, трудолюбие, нравствено съвършенство".

В Софийската опера „Вълшебната флейта" е поставяна многократно, но специално за новата детска образователна програма, от режисьорката Юлия Кръстева, диригентът Жорж Димитров  и художничката Христиана Михалева е създадена адаптирана версия за деца. Действието е съсредоточено и динамично, сюжетът е пресъздаден с много хумор и настроение, главните герои са показани с най известните си арии и ансамбли.

Сблъсъкът на добрите и зли сили, приятелството и любовта са в основата на спектакъла, от който струи много радост, светлина и оптимизъм.