НОВА ТУРАНДОТ БЛЕСТИ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА В ДЕНЯ НА ВЛЮБЕНИТЕ
12 яну 2016

НОВА ТУРАНДОТ БЛЕСТИ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА В ДЕНЯ НА ВЛЮБЕНИТЕ

Цветелина Василева ще изпълни за първи път в София ролята на китайската принцеса

Софийската опера предлага в Деня на влюбените – 14 февруари, затрогващата любовна история между принц Калаф и коравосърдечната, но преобразена от чувствата си към него китайска принцеса Турандот. За първи път в главната роля в София ще се изяви прочутото по цял свят наше сопрано Цветелина Василева, която с вълнение очаква появата си на родна сцена. Василева се готви да облече костюмите, ушити през 1995 г. за великата Гена Димитрова, след успешното си превъплъщение в същия образ в Уичита Гранд Опера, Канзас.

В премиерните спектакли преди 20 години тя е Лиу, Гена Димитрова и Роза Михайлова са изпълнителките на Турандот, Константин Янков и Димитър Дамянов са Калаф, Юлиан Константинов – Тимур. Пинг, Панг и Понг се изпълняват от Александър Крунев, Величко Тотев и Иван Дончев. Константинов сега отново ще си партнира с Василева, но в новия й образ. „За да се получи една роля, много важно е партньорството и диригентът“, казва изпълнителката в интервю за БНР. „Когато пях с Гена Димитрова няколко пъти в „Турандот“, усещах невероятната чест и отговорност да бъда на нейното ниво.“

0666 350Интересна е съдбата на тази постановка на Пламен Карталов. Тя е създадена като копродукция със Солун по време на подготовката му за Културна столица на Европа през 1997 г. Нея избират и организаторите на първото турне на Софийската опера в Япония през 2000 г., отново с участието на Гена Димитрова. Японската критика отбелязва, че водещият ни оперен театър има таланта и потенциала да бъде един от първите в света – съвременен театър, органично вплел в едно певческо майсторство, оркестър и съвременна режисура, която превръща всички на сцената в актьори. „Те не само пеят до съвършенство партиите си, но и играят – както във всеки драматичен театър.“ Осем години по-късно желанието на японската публика е повторно да гледа незавършената от Пучини последна негова творба, но в нова постановка.

turandot 370През 2015 г., по време на подготовката за шестото турне на първия ни театър в Страната на изгряващото слънце, постановката на „Турандот” от 1995 г. отново е включена в програмата по искане на организаторите. Има защо – доказват го шестте препълнени и възторжени зали, в които е представено заглавието през октомври 2015 г. на японска земя.

В писмо до режисьора Пламен Карталов организаторите на турнето заявяват: „Много сме доволни, че Вие и хората от вашия екип, както и ние концентрирахме усилията си и съумяхме да осъществим ново виждане за опера в Япония. Оперните представления на вашия театър и особено новаторският подход при „Турандот” получиха много възторжени похвали от организаторите и публиката.”

turandot 370 2Новаторско е пълноценното представяне на творбата в концертни зали, без характерните за истинската оперна сцена възможности. Публиката, подготвена за концертно изпълнение на „Турандот”, се наслаждава на пълноценни спектакли, изпълнени с разгърнат върху половината сцена мизансцен и оркестър в другата й половина. Отзивите за този експеримент са повече от блестящи и проправят пътя за следващи гостувания на Софийската опера в Япония.