Атила - и като римски възпитаник, не само като хунски вожд - представят в Софийската опера и балет - София, 17 ноември /Пенка Момчилова, БТА/
18 ное 2015

Атила - и като римски възпитаник, не само като хунски вожд - представят в Софийската опера и балет - София, 17 ноември /Пенка Момчилова, БТА/

           "Предпочитам да играя Атила повече като римски възпитаник. Докато е бил в Рим /поканен там, за да бъдат открити слабостите му и после да бъде победен/, той научава много неща, които след завръщането си въвежда в своите земи - например строи римски терми", каза днес пред репортери Светозар Рангелов, който се редува в партията с Мартин Цонев. Всеки властолюбив, амбициозен човек, който се стреми към успеха, "краде", учи се - както чираците "открадват" занаята от майстора, каза артистът.

           Според режисьорката Юлия Кръстева раздвоени са и  останалите главни герои, това е заложено в драматургията и в музиката. Екипът също акцентира на характерите, на личните драми на персонажите. Между чувствата и дълга се колебаят и Одабела, и Ецио /Бисер Георгиев, Венцеслав Анастасов/, и Форесто /Даниел Дамянов, Красимир Динев/.

           "Малко оперни театри по света могат да си позволят три сопрани за ролята на Одабела", коментира диригентът Велизар Генчев.

           Партията вече са пели в спектаклите на открито на Царевец - през 2011 г., и на фестивала "Опера в парка" - през 2012 г., Баясгалан Дашням и Радостина Николаева. Сега дебютира Габриела Георгиева.

           Участват и Пламен Папазиков, Димитър Станчев, Ангел Христов.

           "Постановката е и премиерна, и продължение на предишната. Не е просто възстановка - влагаме и свой прочит", отбеляза маестрото.

           По думите му детският хор "Пим-Пам" много добре допълва хора на операта.

            Сценографията е на Борис Стойнов, костюмите - на Любомир Йорданов.

           Откритата генерална репетиция на "Атила" на 21 ноември от 18.00 ч. е сред многобройните прояви, с които Софийската опера и балет ще участва в Нощта на театрите. Премиерата е на 22 ноември. Следващите представления са на 24, 27, 28 и 29 ноември.

       /ПП/