Овации за националната опера в Германия - БНТ
19 сеп 2015

Овации за националната опера в Германия - БНТ

Софийската опера, която е на гастрол в Германия, изправи на крака и професионалната критика, и публиката. Стотици ценители от цял свят последваха българските спектакли във Фюсен. В Бавария вече искат нова среща с нашата трупа, а в театър Фест-шпил-хауз вече са ангажирали трупата за октомври 2016 година.

На брега на езерото Фергензее всички са категорични – Софийската опера направи чудо. Превърна малкото градче Фюсен в още една важна посока, към която да се отправят вагнеровите почитатили от цял свят, за да гледат Пръстенът на Нибелунгите. А това е доста смела стъпка, защото съвсем близо са Мюнхен, Байройт и Залцбург- все големи сцени, които са законодатели в поставянето на Вагнер.Немице са фанатични познавачи на детайлите в тази творба. Няма истински почитател на Вагнер, който да не е гледал Пръстена поне 10 пъти. И въпреки това българската постановка като че ли ги хвана неподготвени.

Онези, които са подценили гастрола на Софийската опера във Фюсен и не са си купили билети за четирите спектакъла вече съжаляват. Искат българският “Пръстен” да бъде показан тук отново догодина. Плановете за ново българско гостуване вече се чертаят. А домакините от театъра Фестшпилхауз казват, че никога тяхно събитие не е предизвиквало такъв грандиозен отзвук досега.

Репортаж на Миглена Стойчева и Недялко Данов

Връзка към публикацията