Софийската опера открива сезона с три гастрола в чужбина - в.Труд
01 сеп 2015

Софийската опера открива сезона с три гастрола в чужбина - в.Труд

С три гастрола в чужбина само за около месец и половина - така започва сезон 2015/2016 Софийската опера и балет. Още на 4 септември трупата ще играе “Тристан и Изолда” в програмата на т.нар. Фестивал в Любляна, Словения. Българската постановка ще се включи в 63-тото издание на традиционния артистичен форум, в който участват още Пекинската опера, санктпетербургският “Мариински театър”, дирижиран от Велерий Гергиев, и израелската филхармония под палката на Зубин Мета. Представлението на “Тристан и Изолда”, постановка на Пламен Карталов, е и част от Дните на София в Любляна, организирани от Столичната община.

Веднага след това трупата продължава към Фюсен, Германия, където за пръв път ще бъде показана постановка на прочутата Вагнерова тетралогия. Четирите представления от българския “Пръстен на нибелунга” - “Рейнско злато”, “Валкюра”, “Зигфрид” и “Залезът на боговете” - ще се играят от 12 до 17 септември в местния фестивален дворец. Залата е разположена в подножието на планината Алгой, а насреща се виждат кулите на замъка Нойшвайнщайн на крал Лудвиг Втори, благодетеля на Вагнер.

“Пътуваме за Германия само с български артисти. Не се изкушихме да платим на опитни немски солисти, а подготвихме наши певци и вече няколко години успяваме да поддържаме интереса на публиката към “Пръстена” на Софийската опера. Само през това лято пристигнаха повече от 600 вагнерианци, а много от тях вече ни пишат, че ще гледат и представленията ни във Фюсен”, разказа вчера пред журналисти акад. Карталов. От 5 до 22 октомври трупата пък ще бъде в Япония. Това е шестото турне на Софийската опера там от 2000 г. насам. Тази година трупата е поканена със спектаклите “Турандот” от Пучини и “Княз Игор” от Бородин, също режисирани от Пламен Карталов.