“Борис Годунов” закри 8-ото издание на “Сцена на вековете” - БНТ
02 авг 2015

“Борис Годунов” закри 8-ото издание на “Сцена на вековете” - БНТ

С невероятно изпълнение на историческия спектакъл “Борис Годунов” късно снощи във Велико Търново приключи осмото издание на оперния фестивал “Сцена на вековете”. За една седмица спектаклите на фестивала успяха да съберат над 10 хиляди зрители от цялата страна и от чужбина.

Всички, които имаха възможността да се потопят в магията на нощните опери под откритото небе на хълма Царевец са категорични, че и тази година фестивала показа невероятната класа на артистите от софийската опера и балет.

Фестивалът започна с две премиери на първата българска опера “Борислав”, спектакъл, създаден от маестро Пламен Карталов специално за “Сцена на вековете”. През седмицата в летния театър на града бяха представени балетните постановки “Зорба Гъркът”, “Рапсодия в синьо” и детската опера “Мечо Пух”.

Пламен Карталов – директор на Софийската опера и балет: Спектаклите на открито дават други послания, други внушения, а самата природа на операта е дръзка и новаторска. Това място, на историческия хълм Царевец ражда по един нов начин оперното изкуство, оперното произведениe, така че публиката го възприема по съвсем друг начин.

видео репортаж