Известни наши балетисти танцуват на сцена във вековната гора  - Шедьовърът   „Зле опазеното момиче” се играе в парка на Военна академия  „Г.С. Раковски”  на 14 юли
07 юли 2015

Известни наши балетисти танцуват на сцена във вековната гора - Шедьовърът „Зле опазеното момиче” се играе в парка на Военна академия „Г.С. Раковски” на 14 юли

Шедьовърът „Зле опазеното момиче” от  Луи Херолд и Петер Лудвиг Хертел ще се играе на 14 юли, на голяма сцена във вековната гора на Военна академия „Г.С. Раковски”. В него участват известни наши балетисти като: Росен Канев, Боряна Петрова, Никола Арнаудов, Георги Аспарухов, Румен Бонев, Елеонора Митева, София Цуцакова, Георги Банчев, Светлин Стоянов, Мария Ненова, Юлиана Шишкова, Захари Георгиев.

“Зле опазеното момиче” е един от най-старите балети, достигнали до наши дни.  За първи път е изпълнен на 1 юли 1789 г. в Бордо, само две седмици след падането на Бастилията.

Балетът “Зле опазеното момиче” отначало се играе под името „Балет за сламата”, или „От лошото до доброто има само една крачка”. Той става популярен в редица страни. През 1791 г. се поставя в Лондон. Задържа се в продължение на много сезони в Марсилия, Лион, Париж.
През 1800 г. е поставен в Москва под името “Измамената старица” по хореография на Джузепе Соломони.

При тези многобройни постановки балетът все повече и повече е променян. Всички хореографи и диригенти нагаждат според вкуса и разбиранията си сюжетните ситуации, вмъкват или съкращават музикални номера. И това се отразява на художествената цялост на произведението.

През годините почти всички видни балетмайстори поставят творбата, а в ролята на Лиза танцуват едни от най-големите балерини: Вирджиния Цуки, Матилда Кшесинска, Тамара Карсавина, Анна Павлова, Олга Лепешинска, Галина Уланова, Мая Плисецка, Алисия Алонсо...

През 1864 г. немският композитор и диригент Петер Лудвиг Хертел (1817-1899) прави нова преработка на балета “Зле опазеното момиче” и дирижира премиерата му в Берлинската опера.
Хертел е композитор с опит в балета, автор е на няколко творби от този жанр, някои от които се задържат доста дълго на сцената: “Сатанила”, “Приключенията на Флик и Флок”, “Сарданапал” (по Джордж Байрон), “Фантаска” и др. Ала и Петер Хертел подобно на Луи Херолд остава известен най-вече с балета “Напразна предпазливост”. Преработката на Хертел получава широко разпространение в Русия, където се играе в много театри, а постановчиците Мариус Петипа, Лев Иванов, Александър Горски и др. Добавят музикални номера от балети на Делиб, Минкус, Пуни, Дриго.

Съдържание:

Алчната Марцелина иска да ожени изгодно дъщеря си Лиза за глупака Никез. Но Лиза обича бедния момък Колен. Марцелина не разрешава на младите да се срещат и зорко следи Лиза.

Пристигат приятели и приятелки. Те от все сърце съчувстват на Лиза и Колен, но не могат да им помогнат. Марцелина не изпуска Лиза от поглед и я заставя да работи в къщи: да храни кокошките, да бие масло, да мете и простира прането.

Селяните жънат нивите. Сред тях са Лиза, Колен, Марцелина и Никез. Надига се буря, която отнася Никез заедно с чадъра, който носи. Селяните носят мокрите снопи в дома на Марцелина, сред тях се е скрил и Колен, защото само така може да се види с Лиза. Марцелина излиза, като акуратно заключва вратата. Лиза започва да мечтае за бъдещия си живот, копнее да се омъжи за Колен и да си имат деца. Внезапно снопите се размърдват и пред смутената Лиза се изправя Колен.

Отначало Лиза е смутена и засрамена, но постепенно двамата потъват в мечти за бъдещия си съвместен живот. Изведнъж се чува шум от пристигането на Марцелина, в паниката си Лиза скрива Колен в хамбара и започва припряно да работи, предизвиквайки подозренията на майка си. Майката е изненадана от поведението на дъщеря си, а и забелязва, че кърпата на Колен е на врата й.
Разярената Марцелина наказва Лиза, като я заключва в хамбара, където вече е скрит Колен.

Марцелина чака нотариуса, потривайки доволно ръце от изгодния брак с Никез. Гостите пристигат и тя любезно ги посреща.След подписването на договора,  майката тържествено връчва ключа на Никез, за да освободи годеницата си. Когато глупакът Никез отключва вратата всички с изненада установяват, че вътре Лиза не е сама. Мишо, бащата на Никез скъсва договора и ядосан си тръгва. Всички молят Марцелина да благослови младите и на нея не й остава нищо друго, освен да се съгласи.

    

 

     Хореография, режисура и либрето Риолина Топалова

                               

Действащи лица и изпълнители:

 Мама Симон
Росен Канев

Лиза
Боряна Петрова 

Колен
Никола Арнаудов

Ален
Георги Аспарухов

Тома
Румен Бонев

Приятелки
Елеонора Митева, София Цуцакова

Приятели
Георги Банчев, Светлин Стоянов

Сватовници
Мария Ненова, Юлиана Шишкова

Нотариус
Захари Георгиев

         

Постановъчен екип:

 

 

Художник на декора                 Борян Белчев

Художник на костюмите       Христяна Михалева-Зорбалиева