СОФИЙСКАТА ОПЕРА ПРЕДСТАВЯ ЗАГЛАВИЯТА ЗА ТУРНЕТО В ЯПОНИЯ
25 май 2015

СОФИЙСКАТА ОПЕРА ПРЕДСТАВЯ ЗАГЛАВИЯТА ЗА ТУРНЕТО В ЯПОНИЯ

„Княз Игор“ и „Турандот“ ще се играят тази есен в Страната на изгряващото слънце

С изпълнения на „Княз Игор“ на 5 юни от 19.00 ч. и „Турандот“ на 7 юни от 16.00 ч. Софийската опера представя програмата за предстоящото си турне в Япония. Театърът ще гостува тази есен за шести път от 2000 г. насам в Страната на изгряващото слънце. В двата предстоящи спектакъла ще пеят солистите, които ще участват в турнето в Япония от 6-21 октомври. То включва 6 представления на „Турандот“ и 3 – на княз „Игор“ на различни сцени в страната.

В „Княз Игор“ режисьорът Пламен Карталов прави авторска драматургична концепция, която намира нов смисъл на заглавието, като отрича войната и завършва с мира и любовта на двамата млади герои. В спектакъла участват солистите: Бисер Георгиев, Радостина Николаева, Петър Костов, Александър Носиков, Петър Бучков, Цвета Сарамбелиева, Мирослав Андреев, Костадин Мечков, Пламен Папазиков, Ветка Петкова, Силвана Пръвчева. Диригент е Григор Паликаров.

Българо-гръцката продукция на „Турандот“, създадена през 1995 г. от Пламен Карталов, завръща преди 20 години на сцената на Софийската опера голямото драматично сопрано Гена Димитрова и диригента Методи Матакиев. Йоанна Маноледаки е автор на костюмите и сценографията. Същата постановка, със 187 участници, е представена на различни други места през следващите години. Играна е с голям успех през 2000 г. в Япония по време на първото гостуване на първия ни оперен театър там. Възстановена е по искане на японската импресарска агенция, която представя Софийската опера в Япония.

В „Турандот“ на 7 юни от 16.00 ч. публиката ще чуе: Габриела Георгиева, Мирослав Андреев, Светозар Рангелов, Костадин Андреев, Силвана Пръвчева, Атанас Младенов, Пламен Папазиков, Даниел Острецов, Николай Петров. Дирижира Григор Паликаров.

Специално юбилейно матине от 11.00 ч. същата сутрин ще отбележи 20-годишнината на постановката и 40 години от дебюта на Гена Димитрова в ролята на Турандот в Тревизо, Италия, през 1975 г. Ще бъдат припомнени знакови моменти от тази роля на голямото драматично сопрано с откъси от нейни изпълнения в постановката на Пламен Карталов от 1995 г., както и участия на знаменитото сопрано като капризната китайска принцеса на Арена ди Верона и в Миланската Скала от 1983 г.  

Първото гостуване на Софийската опера в Япония е през 2000 г, когато Пламен Карталов привлича за постановките си "Турандот" от Пучини и "Джоконда" от Понкиели легендите Гена Димитрова и Никола Гюзелев. Следващите гастроли на първия ни оперен театър в тази страна са през 2002, 2005, 2008 и 2012 г.