Премиера на "Ловци на бисери" в Софийската опера - БНР
20 май 2015

Премиера на "Ловци на бисери" в Софийската опера - БНР

 

Софийската национална опера подготвя нова постановка на операта „Ловци на бисери“ на Жорж Бизе. Премиерният спектакъл под диригентството на маестро Дидие Талпен е на 28-и май. Следващите спектакли ще бъдат на 29-и и 30-и май. Режисьор е проф. Светозар Донев, сценографията е дело на Иван Токаджиев, художник на костюмите е Ася Стоименова, хореографията е направена от Ана Донева.

В ролята на Надир ще се превъплътят Николай Моцов и Хрисимир Дамянов, като Зурга ще гледаме Веселин Михайлов и Атанас Младенов. Ролята на Лейла ще изпълняват Веселина Василева и Силвия Тенева, а на Нурабад – Димитър Станчев и Александър Носиков.

В първата си постановка на „Ловци на бисери” в Софийската опера през 1980 г. бях пленен от екзотиката на сюжета, от невероятно странните отношения между героите, които често дешифрирах като мимолетни и архаични. Днес имам съвсем различен поглед и нов прочит на тази опера, казва режисьорът проф. Светозар Донев.

Чуйте в звуковия файл споделеното от проф. Донев за новия му режисьорски прочит на „Ловци на бисери“ – в интервю за предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“.