Шедьоври на балетната класика до края на януари в Софийската опера и балет
16 яну 2015

Шедьоври на балетната класика до края на януари в Софийската опера и балет

Почитателите на балетното изкуство ще могат да гледат шедьоври на балетната класика през януари на сцената на Софийската опера и балет.

На 24 януари ще Ви представим  балетът „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус. Постановката и режисурата са на професор Петър Луканов. Диригент е Борис Спасов. Начало: 19 часа.

Участват солистите: Марта Петкова, Емил Йорданов, Катерина Петрова, Росен Канев, Натали Братанова, Боряна Петрова, Лора Бошнакова, Дойчин Донев, Цецо Иванов, Вяра Иванчева, Кирил Иванов, Георги Аспарухов и Еленко Йванов.

„Дон Кихот” е една от най-ярките и непреходни балетни творби, една от най-успешните хореографии на Мариус Петипа. Той е пътешествал много в различни градове на Испания, успял е да долови духа и традициите на танцовия фолклор на тази страна и след това да ги претвори на сцената в тяхното разнообразие и неповторимост. Големият хореограф създава ярък празничен спектакъл, изпълнен с радост и веселие и завинаги го вписва сред шедьоврите на балетната класика.

 

Giselle Vesa Trifon 350

На 25 януари зрителите ще могат да видят неповторимия балет „Жизел” по музика на Адолф Адам. Постановка и режисура – професор Петър Луканов. Диригент е Борис Спасов. Начало: 19 часа.

Участват солистите: Веса Тонова, Трифон Митев, Людмила Илиева, Кирил Иванов, Боряна Петрова, Георги Банчев

 


Балетът "Жизел" е признат за върхово постижение на балетния романтизъм. Неслучайно Чайковски го нарича "бисер на музиката и хореографията". Създаден по идея на един от най-видните представители на френския романтизъм - Теофил Готие (1811-1872), автор на романи, разкази, стихове и историко-литературни произведения, статии и либрета за балет. Вдъхновен от славянската легенда за танцуващи привидения, известни под името вили, той създава една прекрасна приказка. Творбата е посветена на балерината Карлота Гризи, в която Готие е бил влюбен. Този балет е кулминация в творчеството на композитора Адолф-Шарл Адам (1803-1856), според специалистите.

bayadere vesa tsetso 350

На 30 и 31 януари балетът на Софийската опера ще изпълни спектакъла „Баядерка” по музика на Лудвиг Минкус.

Възседнал слон, красив мъж се появява на сцената на Софийската опера. Това е младият воин Солор - виновникът за любовната трагедия, която ще се разрази в следващите два часа и половина.

Балетът “Баядерка” на Минкус за първи път се поставя в България през 2012 г. в цялостния си вариант. Досега са се играли фрагменти и съкратени версии на произведението на легендарния френски и руски хореограф Мариус Петипа. Постановчикът е прочутият санктпетербургски балетмайстор Павел Сталински. Освен всички солисти, пълният състав на трупата на Софийската опера, участва и свежо попълнение от ученици от балетното училище.

30.01.2015 19:00. Диригент: Борис Спасов

Участват: Катерина Петрова, Цецо Иванов, Веса Тонова, Александър Александров

31.01.2015 19:00. Диригент: Борис Спасов

Участват: Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Веса Тонова, Александър Александров

Екзотичните костюми - действието се развива в Индия, трогателната любовна история и прекрасната музика на Лудвиг Минкус ще предоставят истинско пиршество за сетивата на зрителите.