Може ли операта да бъде лукс по време на криза? - НоваТВ/Автор: София Стойчева/ - 11.12.2014
11 дек 2014

Може ли операта да бъде лукс по време на криза? - НоваТВ/Автор: София Стойчева/ - 11.12.2014

Какво предпочитат ценителите на лукса и изкуството у нас

Може ли операта да бъде лукс във времена на криза? Освен на хубава музика част от гостите на Софийската опера се наслаждават и на отбрани ястия и шампанско.


Премиерният спектакъл на Софийската опера „Самсон и Далила”. Ако искате да бъдете забелязан в операта и в същото време да се усамотите от множеството – то вашето място е в една от Вип ложите на Софийската опера.


„Това е така нареченият по-обособен кът, където могат клиентите да се почувстват по-добре и да им се предложи разни видове сирена, риби и са декорирани по специален начин. Ако обичате шампанското!”, обяснява салонният управител Венци Димитров.


Една от ВИП ложите, обаче, се стопанисва от години и е предназначена за гостите и партньорите на голям столичен хотел, част от международна верига.


„Купуването на ложа е вид покровителство – 1000 или 10 000 лева не може да се каже, че е това цената. Просто идва един човек или една асоциация и казва: „Искам да помогна на театъра”, обяснява проф. Пламен Карталов, директор на Софийската опера.


Втората ВИП ложа на Софийската опера, известна като ложата на Тодор Живков, обаче все още не е резервирана за новия сезон. Доскоро тя е била наемана от българските масони. В нея има и допълнителни екстри като баня и пряка връзка с паркинга на операта.


Около хиляда лева на месец са готови да дадат ценителите на оперното изкуство в България за наем на една от ложите. За сравнение, наемите на ложите във Виенската опера тръгват от 9000 евро нагоре.


За премиерата на „Самсон и Далила” всички билети са изкупени. Другият спектакъл, за който няма места от близо месец, е традиционния новогодишен концерт в операта на 31-ви декември.


Повече по темата гледайте във видеото.

Автор:
София Стойчева