ЕНДРИК ВОТРИХ КАТО САМСОН – ЗА ВТОРИ ПЪТ С БЪЛГАРСКА ДАЛИЛА
27 ное 2014

ЕНДРИК ВОТРИХ КАТО САМСОН – ЗА ВТОРИ ПЪТ С БЪЛГАРСКА ДАЛИЛА

Известният тенор гостува повторно в постановка на Софийската опера

И във второто си участие в ролята на Самсон известният немски тенор Ендрик Вотрих ще бъде на сцената с българска изпълнителка – мецосопраното Надя Кръстева. Първият път Вотрих участва в постановка на Дойче Опер – Берлин преди няколко години съвместно с друга известна българска певица, Веселина Кацарова. Запазил прекрасен спомен от това свое първо участие в „Самсон и Далила“, Ендрик Вотрих започва репетициите в София в постановката на Уго де Ана. Това ще е първата среща между двамата на голямата сцена. Прочутият аржентински режисьор го избира за ролята, след като го чува на сцената на Софийската опера като Флорестан във „Фиделио“ от Бетовен през миналия сезон.

„Обичам софийската публика, най-вече заради начина, по който тя слуша и участва в спектакъла. Вие харесвате големите гласове, а партията на Самсон изисква по-голям глас. В сравнение с вагнеровите персонажи той е по-лиричен, но на места, особено в първо действие, трябва да звучи и войнствено. „Самсон и Далила“ е красива със звучността, с красотата на партиите на главните герои. Затова е решаващо техните гласове да излъчват чувственост, особено в отношенията помежду им.“

Ендрик Вотрих прави паралел между Флорестан, друг негов любим персонаж, и Самсон. „И двамата са ми близки, всеки по своему. Слабостта на героя на Сен-Санс е Далила – тя го предава, лишавайки го от силата му. Съкрушен е, когато разбира, че любимата му обслужва противниковия лагер, че всичко, свързано с любовта им, е фалшиво.“     

Съдбата на родения в Целе, Германия, Ендрик Вотрих е свързана с музиката от най-ранна възраст. След като изучава цигулка, се подготвя вокално във Вюрцбург, преди да завърши обучението си в „Джулиард Скул“ в Ню Йорк.

Лично Даниел Баренбойм кани младия тенор да пее в Берлинската Щатсопер „Унтер ден Линден“ през 1993. Оттогава Вотрих е чест и много желан гост на водещи международни фестивали, оперни сцени и концертни зали, между които „Карнеги Хол“, Миланската Скала, където 9 сезона пее „Танхойзер и други роли, Щатсопер и Фолксопер във Виена, Ковънт Гардън в Лондон, Чикаго, Мадрид, Националния театър в Мюнхен, Новия национален театър – Токио, Операта в Монреал и „Земперопер“ в Дрезден. Гостува на фестивала Оранж във Франция. 13 сезона от биографията му са свързани с Байройтския фестивал.

Пял е Валтер фон Шолцинг и Давид от „Нюрнбергските майстори певци“, Ерик от „Летящият холандец“ и Зигмунд във „Валкюра“ на Вагнер. Предстои му гостуване в Монреал през януари 2015 г. в „Самсон и Далила“ и в „Танхойзер“ в Пекин през 2016 г. Има участия, записи и радиоизлъчвания с Клаудио Абадо, Даниел Баренбойм, Рикардо Мути, Зубин Мета, Кристиян Тилеман, Джофри Тейт, Антонио Папано, Николаус Харнонкур и др. Бил е на сцената с Рене Папа, Карита Матила, Брин Терфел, Томас Хемпсън. С Курт Ридъл правят дебют на сцената на Софийската опера във „Фиделио“ от Бетовен през миналия сезон.

От 2005 година Ендрик Вотрих е преподавател в Музикалната академия във Вюрцбург. Водил е класове в Консерваторията „Чайковски" в Санкт Петербург. Изнася рецитали със своя пианист, известният руски професор Семьон Скигин.